Десетки протестиращи срещу Националната стратегия за детето организираха тази вечер шествие по централните софийски улици, съобщи БНР. Те изразиха несъгласието си със създаването на структури, подобни на норвежките, чиято цел, според тях, е търговия и отвличане на български деца.

Ето какво казаха протестиращите:

"Всеки един от тези, от които нещо зависи в момента, имат пряка или косвена връзка с НПО-тата и получават по нещо полекичка оттук-оттам, защото наистина става дума за пари. Ето, затова се опитват да ни игнорират по всякакъв начин".

"Долу ръцете от нашите деца!".

"Половин милион деца всяка година, според статистиката, са в риск от бедност и тъй като те не могат да решат този проблем, затова се заемат с другите".

Протестиращи родители поискаха отмяна на Националната стратегия за детето

Протестиращи родители поискаха отмяна на Националната стратегия за детето

Недоволните родители се събраха пред сградата на министерството на труда и социалната политика

Бургаските родители излязоха този път и с децата си на протестно шествие срещу "замразения" проект на Национална стратегия за детето.

С плакати "Не пипайте децата ни", "Да запазим семейството" бургаски родители преминаха с протестно шествие по централните улици в града:

"Вкарват клин в обществото между родителите и социалните служби, между родителите и държавата, между семейството, между родителите и децата".

"Тук сме, за да защитим децата на България, защото не сме съгласни с управляващите, не сме съгласни с въпросната стратегия, която казва, че е отхвърлена, а всъщност е прокарана в законодателството на България.

МТСП: Извеждането на дете от семейството е крайна временна мярка

МТСП: Извеждането на дете от семейството е крайна временна мярка

От социалното министерство възразяват на твърденията за отнемане на деца

"И съм тук да заявя гражданската си и родителска си позиция, че съм абсолютно против всякакви стратегии, които са точно копие на норвежката детска система, от която съм пострадала аз самата и не искам това да се случи и в България.

Протестите ще продължат, казаха още родителите. Шествието премина от Бургаския свободен университет, по "Александровска" и стигна до Морското казино.

Протест срещу Националната стратегия за детето се проведе тази вечер и в Сливен, като част от четвъртия национален протест. Около 20-ина млади родители дойдоха в центъра на града да изкажат недоволството си от възможността частни компании да стават приемни родители и въвеждането на детско правосъдие.

Десетки семейства протестираха срещу Стратегията за детето

Десетки семейства протестираха срещу Стратегията за детето

В спрения документ има риск социалните служби да изземат функциите на родителите

Организаторът на протеста Надежда Маргинова каза, че макар и да не съществува в правния мир Националната стратегия за детето, то в предстоящите законодателни промени ще има подобни текстове, които напомнят норвежкия вариант.

"В правна форма я няма, но е факт, че има промени в Закона за закрила на детето, които влизат от януари 2020 година. Факт е, че има нов Закон за социалната услуга, където също е в духа на стратегията".

Протестиращите родители настояха стратегията и подобни на нея законови мерки да не се приемат в България. "Не сме съгласни с тази стратегия". "Твърдо против прилагането на тази стратегия в България. Доказано е в други страни, че тя работи негативно".

Миналия месец премиерът Бойко Борисов заяви, че национална стратегия за детето няма и определи протестите като безпочвени.