Десетки семейства протестираха заедно с децата си във Велико Търново срещу проекта за Национална стратегия за детето, съобщи БНР. Според тях документът трябва да бъде отменен и пренаписан.

Припомняме, проектът на Национална стратегия за детето бе спряна.

Бисер Петков: Няма актуален проект на Стратегия за детето

Бисер Петков: Няма актуален проект на Стратегия за детето

Документът е бил оттеглен за преработка преди две седмици

На вечерния протест недоволните граждани изразиха притесненията си, че съществува риск социалните служби да изземат функциите на родителите, както и че се улеснява изземването на деца от семействата и преместването им при приемни родители.

Според протестиращите родители документът е плод на тоталитарно мислене и е категорично неприемлив. На митинга до паметника "Майка България" и при последвалото протестно шествие недоволни родители изтъкнаха, че в основата на стратегията стои разрушаването на традиционното семейство, а документът цели ограничаване на правата на родителите.

Омбудсманът иска изцяло нова Стратегия за детето

Омбудсманът иска изцяло нова Стратегия за детето

Тя призовава за широка обществена дискусия при изготвянето на документа

"Като юрист мен ме притеснява неяснотата на правните норми. В тази стратегия се дава много широко право за една много субективна преценка на държавни служители и държавата за много дейности иска да абдикира и да ги даде в частници срещу финансов интерес", заяви протестираща.

"Не приемаме най-много намесата на държавата в семейството и делегирането на различни права и правомощия в неправителствени организации", каза друг недоволен от спрения проект.

Друг протестиращ каза, че когато има малтретирано дете, трябва да бъде наказан насилникът, но не и да бъде иззето детето от вкъщи. По неговото мнение, няма някой чужд човек, който да се грижи по-добре от собствените му майка или баща.