С особена загриженост и тревога следя нарастващото напрежение в обществото по повод на Проекта за Стратегия за детето 2019 - 2030 г. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в своя официална позиция. Според нея има сериозен проблем в диалога между държавните институции и родителите.

По тази причина омбудсманът поставя няколко искания. На първо място тя настоява проектът на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. да бъде изцяло оттеглен от правителството и обсъждането да бъде прекратено. Този документ, който трябваше да ни обедини в името на децата ни, изведе на улицата протестиращи родители и ни раздели като общество, посочва Манолова, допълвайки, че противопоставянето на интересите на детето на семейните ценности може да се окаже особено разрушително.

Според нея по-нататъшното обсъждане на този проект е немислимо. Тя подчертава, че е необходимо изработване на нова стратегия, която да намери баланса между "най-добрия интерес на детето" и съхраняването на целостта на семейството.

Борисов: Национална стратегия за детето няма

Борисов: Национална стратегия за детето няма

Възложил на социалния министър да обяснява, че такава стратегия няма

Държавата трябва да концентрира главните си усилия и ресурси за подпомагане на родителите, изпаднали в криза, като в същото време ограничи прилагането на мерки за отделяне на децата от тях и изпращането им в приемни семейства, и за осиновяване, само до крайните случаи, и то в рамките на надеждна процедура, която защитава правата на децата и на техните родители от административен произвол, бюрократично бездушие, субективизъм и очевидни несправедливости, посочва се още в позицията.

Омбудсманът настоява в новия документ изрично да се подчертае, че недостигът на средства за обезпечаване на живота на семейството не може да бъде водещият мотив за отделяне на едно дете от неговите родители.

Манолова призовава да се организира широка обществена дискусия за изготвянето на новия документ за детето, в която да вземат участие всички компетентни граждански организации и обществени фигури. Според нея само така документът има шанс да бъде припознат от гражданите.

Стратегията за детето не предвижда отнемане на деца, успокоява ДАЗД

Стратегията за детето не предвижда отнемане на деца, успокоява ДАЗД

От Агенцията определиха разпространената информация като "фалшива новина"

Тази дискусия не трябва да остава затворена в рамките - права на детето, а да се свърже с дискусията за състоянието на семейството в България, кризата на семейните отношения и политиките за подкрепа на семейството, изтъква омбудсманът.

Припомняме, в събота в цялата страна отново се проведоха протести срещу Стратегията за детето. Те бяха организирани в социалните мрежи.

Протестиращите излязоха с искането за разследване на Социалните служби при случаи на неправомерно извеждане на деца от семействата им и въдворяването им в институции или приемна грижа.

По-рано от социалното министерство категорично отрекоха да се подготвя Закон за детето и спряха работата по Националната стратегия за детето.

Днес по въпроса се изказа и самият премиер Бойко Борисов. Той увери, че Национална стратегия за детето няма и осъди гражданските протести, защото били безпочвени.

Социалното министерство опровергава фалшиви новини за отнемането на деца

Социалното министерство опровергава фалшиви новини за отнемането на деца

Спряно е разработването на Национална стратегия за детето