Работата по проекта на Националната стратегия за детето (2019 - 2030 г.) е спряна поради породилите се негативни обществени реакции на част от обществото.
Това съобщават от Министреството на труда и социалната политика, като се позовават на разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов.

Целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители, заявяват от МТСП.

Въпреки това се отчитат реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки. Припомняме, че родители организираха протести в София, Пловдив и Варна с искане за цялостна отмяна на Националната стратегия за детето.

Държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им. Подкрепата и грижите за детето и родителите са свързани. Най-добрата среда за детето е неговото семейство. За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи, заявяват от МТСП.

Една анкета броди из нета

Една анкета броди из нета

Едва ли повечето от нас ще се засилят да прочетат проекта на Стратегията. Все пак е над 70 страници, не е като да гледаш картинки във фейсбук

От ВМРО веднага обявиха решението на премиера и МТСП за победа. От партията определят документа като "скандален" и "меко казано проблемен документ". От ВМРО твърдят, че стратегията дава възможност да се узаконят спорни практики при възпитанието на децата, оспорва се ролята на семейството и родителите и са правят внушения, "които да поведат страната ни по пътя на извратените правила в държави като Норвегия и Холандия". От СДС също определиха стратегията като папагалско налагане на европейски опит.
На нея се противопоставят и от ПП "Възраждане".  

Вчера пък в отворено писмо от Национална мрежа за децата настояха политическите партии да подкрепят Националната стратегия за детето 2019-2030 г. Те ги призовават да участват в дебатите по представянето и приемането й и да осъществяват онези мерки, които водят до обединяването на обществото за решаването на проблеми, свързани с демографията, бедността, доходите на родителите и подкрепата към тях.