От ВМРО се обявяват категорично против подготвяната Национална стратегия за детето. Според тях изобщо не е нужна Държавната агенция за закрила на детето, ако тя работи срещу обществото.

От партията не разбират защо ДАЗД отказва да оповести публично списъка с неправителствени организации, с които е обсъждала въпросния документ.

"Дали защото може да се окаже, че те са същите, които избирателно бяха канени на "обсъждането" на Истанбулската конвенция?", питат риторично те.

Според патриотите е абсурдна заявката за пълна власт над децата от страна на бюрокрацията. Те са на мнение, че Националната стратегия за детето носи посланието: "Да защитим всички деца от техните родители", тъй като приемала "истанбулската" хипотеза, че цялата нация се състои от насилници и престъпници, които трябва да бъдат контролирани.

Стратегията за детето е папагалско налагане на европейски опит, според СДС

Стратегията за детето е папагалско налагане на европейски опит, според СДС

Настояват за редакция на документа

Те напомнят, че основната задача на държавната власт е да пази реда и мира в обществото от престъпници, а не да вменява вина на родителите, за да се намесва в отношенията им с техните деца.

Патриотите са обезпокоени от липсата на форми на контрол над държавните служители като тези, които се предвиждат за семействата, за да се следи за съвестното изпълнение на задълженията им.

За да бъде подпомогнато развитието на детето и да му бъде дадена реална подкрепа, в центъра на държавната подкрепа трябва да бъде поставено семейството, смятат от ВМРО.

Те намират за смущаващо предвиденото задължително въвеждане на патронажна грижа под формата на редовни домашни посещения за всички деца от 0 до 3 години, тъй като това е в разрез с Конституцията, гарантираща неприкосновеността на жилището.

ПП "Възраждане" вижда "топла връзка" между Истанбулската конвенция и Стратегията за детето

ПП "Възраждане" вижда "топла връзка" между Истанбулската конвенция и Стратегията за детето

Националната стратегия била по-нова версия на Конвенцията

За пореден път се демонстрира стремеж за намеса в неприкосновения личен и семеен живот, посочват от партията.

Според патриотите въведеният в Стратегията термин "детско правосъдие" е пряк паралел с въведения от Истанбулската конвенция термин "насилие срещу жени".

Те са категорични, че документът е изцяло изграден върху грешни приоритети и е опит за отчуждаване на децата от родителите и стъпка към последващо постепенно одържавяване на децата в България.

По тази причина от ВМРО са категорични, че ще се противопоставят на всеки опит за приемане на Стратегията от страна на държавата. Те са на мнение, че дейността на Държавната агенция за закрила на детето също трябва да бъде подложена на критичен анализ и да се постави въпроса дали изобщо е нужна на обществото такава институция, която работи срещу интересите на обществото.

Джамбазки откривал много подводни камъни в новата стратегия за детето

Джамбазки откривал много подводни камъни в новата стратегия за детето

Институциите ще решават дали нашите деца ще учат за джендър идеологията, опасява се той