Децата са най-голямата ценност на всяко демократично и хуманно общество. Тяхното бъдеще е въпрос на национална сигурност, защото не е все едно какви граждани създават и възпитават семействата и обществото в една държава. Това заявяват от Съюза на демократичните сили по повод протестите на родители срещу Проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030 г.

Те призовават институциите, разработили документа, да вземат предвид несъгласията с него. Според СДС фактът, че в обществото възниква напрежение спрямо Стратегията означавал, че има сериозен проблем със съдържанието й. Те са категорични, че тя не може да бъде налагана, без мнозинството да е убедено в нейната полезност.

ПП "Възраждане" вижда "топла връзка" между Истанбулската конвенция и Стратегията за детето

ПП "Възраждане" вижда "топла връзка" между Истанбулската конвенция и Стратегията за детето

Националната стратегия била по-нова версия на Конвенцията

Според партията реакциите на българското общество спрямо Истанбулската конвенция са били показателни, че привнасянето на неразбираеми и неестествени понятия, които не отговарят на националните традиции, води до отхвърляне на целия документ. Те посочват, че същото ще се случи и с предлаганата стратегия за детето.

Причината е, че много от критиците на документа виждат прекалена намеса от страна на държавата и заплаха за правата на родителите и развитието на децата.

България ясно показа, че не приема "родител едно" и "родител две", не разбира понятието "трети пол" освен в медицинския му смисъл, не позволява семейните устои, възпитали силни и достойни личности през вековете, да бъдат заменени от криворазбрани европейски директиви и синхронизации с регламенти и правилници, категорични са от СДС.

Джамбазки откривал много подводни камъни в новата стратегия за детето

Джамбазки откривал много подводни камъни в новата стратегия за детето

Институциите ще решават дали нашите деца ще учат за джендър идеологията, опасява се той

От партията уверяват, че те също не приемат "папагалското налагане на европейски опит". Те напомнят и за становището на Светия синод, който изрази готовност да предостави критични бележки и препоръки.

В своята позиция от СДС заявяват, че настояват Проектът за Национална стратегия за детето 2019-2030 г. да бъде редактиран по такъв начин, че да бъде припознат като правилна стъпка за бъдещето на децата, а не като формален документ, целящ да угоди на Европа, но отхвърлен от българските родители.

От БПЦ препоръчват редакция на Стратегията за детето

От БПЦ препоръчват редакция на Стратегията за детето

Чрез религиозно образование се образоват не само умовете, препоръчват от Синода