Новата стратегия за детето е врата към опасни практики и посегателство над семейството. Такова мнение изразиха от ВМРО по отношение на открития на 10 януари Проект за "Национална стратегия за детето" 2019-2030 г., чиято координация е възложена на Агенцията за закрила на детето.

В свое становище до председателя на ДАЗД д-р Елеонора Лилова евродепутатът Ангел Джамбазки посочи, че това е привидно добре звучащ проект, но с много подводни камъни.

Според заместник-председателя на ВМРО не е нормално детето да бъде разделяно като отделна единица от семейството.

"Защо в този проект се пише "проблемът на детето", а не "проблемът на семейството"? Редно ли е да се лансира в една 10-годишна стратегия идеята за отнемане на окончателното решение за детето на родителите и прехвърлянето му в ръцете на институциите? Възмутително е!", казва се в позицията му.

Социалното министерство защитава Националната стратегия за децата

Социалното министерство защитава Националната стратегия за децата

Родителите най-добре знаят от какво има нужда тяхното дете, но без "шамарената фабрика"

Джамбазки е обезпокоен, че това означава, че "институциите ще решават дали нашите деца ще учат за джендър идеологията и ние няма да имаме никакво право да се противопоставим".

Относно предложението за въвеждане на патронажна грижа под формата на редовни домашни посещения от медицински лица за всички деца до 3 г. евродепутатът недоумява как медицинските лица ще влязат в гетата и няма да бъдат бити. "Трябва ли да станем отново свидетели на пребити лекари заради този проект?", риторично пита той.

От БПЦ препоръчват редакция на Стратегията за детето

От БПЦ препоръчват редакция на Стратегията за детето

Чрез религиозно образование се образоват не само умовете, препоръчват от Синода

Според него е притеснително и че в текстовете липсва прозрачност, публичност и отчетност относно създаването и прилагането на Проекта "Национална стратегия за детето" 2019-2030 г. Той не одобрява, че не е ясно какви публични ресурси и специалисти ще са необходими за Проекта.

По отношение на идеята да се въведе забрана за телесното наказание над деца и система за наблюдение на тази забрана, от ВМРО изтъкват, че според данните в държави като Норвегия, Дания и Финландия, които са въвели забраната в своето законодателство, насилието над деца не е намаляло.

Шамарената фабрика се пуска веднъж седмично в 25% от семействата

Шамарената фабрика се пуска веднъж седмично в 25% от семействата

2/3 от родителите не смятат шамарите за ефективни, но ги прилагат

Излишно е да се вкарват предложения, чието приложение очевидно не сработва на други места, посочва Джамбазки.

В проекта не се споменава нищо за спазването на задължението на България по "Конвенция на Съвета на Европа за закрила на децата срещу сексуална експлоатация и сексуално насилие", която е в сила у нас от 2013 г., твърди се още в становището. Според ВМРО това е изключително важно предвид статистиката, която показва, че за 2017 година в страната са извършени 449 развратни действия с деца.

От партията са на мнение, че изброените текстове трябва да бъдат премахнати от стратегията.

6 от всеки 10 деца възпитавани с "шамарената фабрика"

6 от всеки 10 деца възпитавани с "шамарената фабрика"

Манолова предлага създаване на национална коалиция срещу насилието срещу деца