Из нета броди не само една анкета, там се въртят всякакви "нагледни материали", които предвещават края на българското семейство, ако вземе, че се приеме Националната стратегия за детето 2019-2030. Но понеже тръгнахме от анкетата, да видим за какво става въпрос. Във фейсбук настървено се споделя един въпросник, който бил раздаван в училищата за попълване от децата. Никой от публикувалите въпросника не уточнява в кое училище и за деца на каква възраст е предназначен, но това не пречи да се споделя от хиляди потребители с шокиращи анонси, едва ли не: "Ето, почна се, ние предупреждавахме."

В конкретната анкета наистина има въпроси, които карат родителя да се замисли: "Моята майка - Казва хубави неща за мен/Натяква ми или ми се кара, когато съм непослушен; Не ме обича истински/ Говори с мен за своите планове и се вслушва в това, което имам да кажа". Идентични са въпросите за "моя татко". На следваща страница са описани състояния, сред които детето трябва да посочи отговорите, валидни за него - "лесно се обиждаш", "трудно ти е да преглъщаш", "чувстваш, че теб никой не те разбира". Покрай въпросника се завихри грандиозна истерия, веднага решиха, че това е грубо навлизане в святото пространство на семейството.

Толкова яростен стана диалога във фейсбук, че никой не обърна внимание (а и в повечето публикации липсваше), че в края има декларация за информирано съгласие, която трябва да бъде подписана и от родител, и че всъщност става дума не за държавна конспиративна дейност, а за емпирично изследване на Департамент "Когнитивна наука и психология" към НБУ ("платени соросоиди" както знаем), с цитиран автор и научен ръководител, с които всеки скандализиран родител би могъл да се свърже при необходимост, защото са посочени контакти за връзка. Още по-внимателно вглеждане във въпросника показва, че това са въпроси от методика, която се прилага от 1976 г., а друга част от въпросите са адаптирани от руско изследване на скалата на тревожност от 2004 г. Но това няма никакво значение за разпенените майки, които предупреждават, че ще ни вземат децата, както се говори много усилено напоследък. Защото Националната стратегия за децата 2018 - 2030 цели точно това - да противопостави деца и родители, да изземе напълно функциите на родителите и да прокламира педофилията и джендърството (една дума, която съществува само у нас и нищо не значи). Така към маститите "доказателства" за държавен заговор срещу родителите се присъедини още едно - анкета, която всъщност трябва да послужи за дипломна работа, писана в много неподходящо време.

Тази анкета обаче е само малка илюстрация към всички публикации, посветени на Стратегията. Много по-интересно е в групите "Не на Националната стратегия за детето 2019-2030" - "Да спасим децата на България!". Членовете на тази публична група (най-голямата) са над 27 хиляди. Прави впечатление, че повечето от тях са добавени от приятел. В тази група могат да се прочетат всякакви доказателства за заговора срещу българското семейство, като се почне от финансовата помощ от Норвегия за реализирането на стратегията и се стигне до професионално оформени схеми и диаграми, които доказват благоденствието на семейството днес и злощастната му съдба утре. Разбира се, в тази група се четат основно анонсите към публикации и се разглеждат картинки с "скандални" факти. Иначе на участниците в нея щеше да стане ясно, че цитираната помощ от Норвегия (където вилнее Барневарн) е от 2012 година и касае основно реформите в сектор правосъдие, борба с организираната престъпност и насилието над жени, опазване на културното наследство и иновациите за зелена индустрия. Така всъщност получените преди седем години 126 млн. евро по линия на Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн са били предназначени основно за осъществяване на реформите свързани с една друга стратегия, а именно - Стратегията за реформа на съдебната система.

Противниците на Стратегията са се постарали да представят аргументите си много приятно оформени графично - със сравнителна таблица, която показва какви са "хубавините" за семейството сега и какво ще се случи след приемането на стратегическия документ. Според авторите на тази илюстрация днес в българското семейство има много деца и това е хубаво; сами вземаме решения как да се хранят, обличат и възпитават децата ни; как да ги поощрим и как да ги накажем; сами решаваме конфликтите в семейството си; имаме равни права с децата си. А ако някой посегне на целостта на семейството ни, можем да потърсим правата си по съдебен ред. Но не така ще бъде след приемането на Стратегията, когато броят на децата ще се снижи; държавните служители ще влизат в домовете ни и ще ни отнемат децата без съд; децата ще започнат масово да се оплакват от родителите си на учители, психолози, омбудсман и да звънят на Телефона на доверието с анонимни сигнали; правата на детето ще станат "по-висши" от тези на родителя. И цялата тази графична логорея е изсипана под риторичния въпрос: "Би ли позволил на непознат да отглежда и възпитава твоето дете против твоята воля?!"

Такива "факти" споделят и разпространяват привържениците на групата "Не на Националната стратегия за детето 2019-2030", които си организират протести по места, вярно засега само във Варна, скоро и в други градове. Упорито постват петицията "против", но нещо се мотаят с подписването ѝ и се налага администраторите да напомнят. Набират привърженици, които както признава един от тях: "Не съм чел стратегията, но ви подкрепям" и се надъхват с псевдоаргументи, под шокиращи анонси.

Сега по-сериозно. Какво показват данните на Националния статистически институт за противообществените прояви и престъпления на малолетните и непълнолетни лица през 2018 г.: над 4500 деца на възраст между 8 и 17 години растат в криминогенна среда; 1634 деца са станали жертва на престъпление през миналата година, според експертите нарастването спрямо 2017 г. е стряскащо високо. Тогава пострадалите от престъпление са били 1462. През 2018 година са били убити три малолетни и едно непълнолетно дете, за разлика от 2017, когато няма регистрирани убийства на деца. 23 са невръстните жертви на изнасилване, 68 на блудство. 285 деца са пострадали физически или пребити, срещу 240 за предходната година.

Проучване на Института по криминология и Синдиката на българските учители от миналата година показва, че 7 от 10 деца в България са жертва на насилие в семейството - основната причина - строгото поведение и оценките в училище. Подобни данни бяха изнесени и в Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2017-2020), според които 65 % от насилието над деца у нас се упражнява в семейството. Пак в нея се посочва, че през 2015 г. в Отделите за защита на детето са били регистрирани 1839 случая на насилие, сред които преобладава физическото насилие в 733 от случаите, 406 са случаите на психическо насилие и 406 на пренебрегване. В 587 от случаите извършител е майката, в 481 - бащата. 262-а са случаите на насилие от друго дете.

А сега малко да помълчим и да помислим, ако има с какво. Поне да помълчим, защо едва ли повечето от нас ще се засилят да прочетат проекта на Стратегията. Все пак е над 70 страници, не е като да гледаш картинки във фейсбук.