Национална мрежа за децата настоява политическите партии да подкрепят Националната стратегия за детето 2019-2030 г. Това става ясно от отворено писмо  до медиите, в което те се обръщат към политиците.

Те ги призовават да участват в дебатите по представянето и приемането й и да осъществяват онези мерки, които водят до обединяването на обществото за решаването на проблеми, свързани с демографията, бедността, доходите на родителите и подкрепата към тях.

По думите им политиците посягат към едно от най-важните постижения на демокрацията - правата на децата, тъй като се отричат от Националната стратегия за детето.

Стратегията за детето е папагалско налагане на европейски опит, според СДС

Стратегията за детето е папагалско налагане на европейски опит, според СДС

Настояват за редакция на документа

Според тях по този начин лишават държавата от единна национална рамка за планиране на политики за подкрепа на родителите, семействата и осигуряване на детското благополучие.

Те подчертават, че политиките за семействата и децата не могат да бъдат само за "моето дете", а целят да обслужат цялото общество, да насочат обществените ресурси към качествено образование и здравеопазване, социална подкрепа на всички родители и деца, сигурно жилище и квартал.

"Напомняме ви, че като политици, вие трябва да служите на всички родители и деца, трябва да изисквате институциите да работят за това всяко дете да се радва на достоен начин на живот и условия за развитие", пише още в писмото на представителите на Националната мрежа за децата.

Те призовават политиците отново да прочетат Стратегията за детето и да си отговорят на въпросите дали тя предвижда повече подкрепа за родителите, повече мерки семействата да получават по-добро здравеопазване за децата си, повече мерки за по-качествено образование, както и повече мерки за изграждането на активни и свободни бъдещи поколения.

Протестиращи родители поискаха отмяна на Националната стратегия за детето

Протестиращи родители поискаха отмяна на Националната стратегия за детето

Недоволните родители се събраха пред сградата на министерството на труда и социалната политика

От Националната мрежа за децата са категорични, че ако политиците не могат да видят тези мерки в стратегията, то това означава, че не искат да бъдат избирани от свободни и мислещи хора.

Припомняме, че родители организираха протести в София, Пловдив и Варна с искане за цялостна отмяна на Националната стратегия за детето. 

СДС определиха стратегията като папагалско налагане на европейски опит. От ВМРО също се обявиха категорично против стратегията. 

И от ВМРО скочиха срещу Стратегията за детето

И от ВМРО скочиха срещу Стратегията за детето

Опасяват се от постепенно одържавяване на децата в България