Протести срещу Стратегията за детето се проведоха днес в столицата и други градове на страната, предаде БНР.

Те бяха организирани в социалните мрежи. Там са посочени и основните искания, сред които излизане на България от Норвежки финансов механизъм, тъй като по него България се задължава да създаде и приеме закони за създаване на детски съдилища, което Конституцията на република България забранява.

Настоява се са разследване на Социалните Служби при случаи на неправомерно извеждане на деца от семействата им и въдворяването им в институции или приемна грижа. Изискване на наказателна отговорност за недобронамерени действия.

Ясно разписани права, задължения и процедури при работата на социалните служби;  Преобразуване на ДАЗД в Държавна Агенция за Закрила на Семейството, заради антисемейните и антибългарски политики, които провежда в сътрудничество с НПО.

Настоява се за подпомагане на семейства в нужда, а не извеждане на деца и предаването им на приемна грижа.

На проявата притеснени родители призоваха да бъде пренаписана Стратегията за детето 2019-2030 година.

Според тях, има риск по фалшиви или неоснователни сигнали да им отнемат децата.

Социалното министерство опровергава фалшиви новини за отнемането на деца

Социалното министерство опровергава фалшиви новини за отнемането на деца

Спряно е разработването на Национална стратегия за детето

От социалното министерство по-рано категорично отрекоха да се подготвя Закон за детето и спряха работата по Националната стратегия за детето.

"Към настоящия момент проект на подобен нормативен акт не съществува и не се подготвя. В тази връзка министерството отхвърля манипулативните внушения, че на социалните работници се дават нови правомощия да "отнемат деца", съобщават от ведомството на Бисер Петков.

Снимка 422814

Източник: БГНЕС

Според съобщението основният приоритет в работата на социалните е децата да се отглеждат от своите майки и бащи.