Родители протестираха срещу Националната стратегия за детето 2019-2030 в Сливен, съобщи БНР. В тази Стратегия има много скандални практики за отнемане на деца, подобни на тези в скандинавските държави, мотивираха се участниците в мероприятието.

Силвия Стамова се опасява, че макар Стратегията да е спряна от правителството, то не означава, че след изборите няма да бъде приета.

Протестиращи родители поискаха отмяна на Националната стратегия за детето

Протестиращи родители поискаха отмяна на Националната стратегия за детето

Недоволните родители се събраха пред сградата на министерството на труда и социалната политика

"Ако тази Стратегия бъде приета, ние ще прибегнем и до по-сериозни действия. Ние нямаме намерение да даваме децата си на чуждестранни неправителствени организации, с цел изнасяне на български дечица в чужбина, осиновяване от гей двойки", аргументира се Стамова.

Младите родители, участващи в протеста, се опасяват, че Стратегията дава възможност да се отнемат деца от родители им, дори и за малки провинения. Те са убедени, че държавата не бива да се намесва прекалено силно във възпитанието на децата.

"Искаме тези деца наистина да растат с ценности. Това, в което вярва семейството, да възпитава детето си, а не някой друг да го вземе срещу заплащане и да възпитава чуждо дете".

На 11 май се очаква национален протест във всички големи градове срещу Стратегията за детето.

Организаторът на неприемащите Стратегията Надежда Маргенова израси основния мотив на протестиращите: "В тази Стратегия има много скандални практики за отнемане на деца, подобни на тези в скандинавските държави". Според Маргенова този документ не съвпада с българската народопсихология и не трябва да бъде приеман.