От социалното министерство категорично отричат да се подготвя Закон за детето, съобщиха от МТСП. В съобщението малко по-надолу пишат, че е спряна работата по Националната стратегия за детето.

"Към настоящия момент проект на подобен нормативен акт не съществува и не се подготвя. В тази връзка министерството отхвърля манипулативните внушения, че на социалните работници се дават нови правомощия да "отнемат деца", съобщават от ведомството на Бисер Петков.

Социалното министерство защитава Националната стратегия за децата

Социалното министерство защитава Националната стратегия за децата

Родителите най-добре знаят от какво има нужда тяхното дете, но без "шамарената фабрика"

Според съобщението основният приоритет в работата на социалните е децата да се отглеждат от своите майки и бащи.

"Показателен пример в това отношение е дейността на социалните работници по превенция на изоставянето. Благодарение на техните усилия през 2018 г. 1733 деца са останали да живеят в своето родно семейство", пишат от МТСП.

Граждани на протест срещу заобиколно приемане на Стратегията за детето

Граждани на протест срещу заобиколно приемане на Стратегията за детето

По думите на активистите недоволството не е политическо мотивирано

От ведомството на Бисер Петков се противопоставят и срещу "фалшивите новини и спекулативни интерпретации, свързани с проекта на Националната стратегия за детето, които разпалват неоснователни страхове сред родителите. Припомняме, че работата по документа е спряна", пишат от министерството. Те отново уверяват, че целят подкрепа на родителите, за да осигурят най-добрата среда за отглеждане на децата си.