Стратегията за детето, чието обществено обсъждане и приемане бяха замразени заради обществено недоволство се прокарват чрез промени в Закона за закрила на детето, Семейния кодекс и Закона за социалните помощи. За това алармира Христо Лафчиев от обединението "Когито" на пресконференция в БТА, заявявайки, че няколко национални организации се подготвят за протести в 10 български града на 11 май.

Против Стратегията и против промените се обявяват активисти от няколко национални организации в България. В София протестът ще тръгне от Министерски съвет към Народното събрание, като движението ще бъде блокирано. По думите на активистите гражданското недоволство не е политически мотивирано.

Причината за противопоставянето, според Христо Лафчиев, е насилственото извеждане на децата от семействата, а мотив за това са парите. Той обясни, че само през тази година 260 милиона са прихванати от огромни мрежи НПО-та за социални услуги. Държавата поверява социално слабите хора на частни организации.

И тъй като, според Лафчиев, няма достатъчно отнети деца в България на година, за да се оправдаят тези средства, се готвят нови стратегии като тази за детето.

Протестиращи родители поискаха отмяна на Националната стратегия за детето

Протестиращи родители поискаха отмяна на Националната стратегия за детето

Недоволните родители се събраха пред сградата на министерството на труда и социалната политика

Колкото повече отнети деца има, толкова повече услуги трябва да се предлагат от НПО-та, смятат активистите. Чрез нашите данъци и схемите за държавно делегирани дейности държавата също ще има участие, подчертават те. Държавата не се бори с насилието, а внушава на детето, че е насилено, служейки си с редица анкети.

Лафчиев акцентира и върху логото на стратегията, изобразяващо вещица.

Отрядите от 15 души, застанали срещу семействата, за да отнемат децата, те имат право да подготвят всякакви документи без знанието на семейството и да застават пред съда следствие на донос, обясни Лафчиев. По думите му това противоречи и на Конституцията, която дава право на родителите да преценяват кое е нравствено за детето и кое не.

От инициативата искат да се потърси отговорност за "отвличането" на децата и виновните за тези престъпления. Активистите се обявиха и за връщане на децата, които неправомерно са били отнети от семействата им. Примери обаче от България на пресконференцията не бяха дадени.

Стратегията за детето е папагалско налагане на европейски опит, според СДС

Стратегията за детето е папагалско налагане на европейски опит, според СДС

Настояват за редакция на документа

Припомняме, че родители организираха протести в София, Пловдив и Варна с искане за цялостна отмяна на Националната стратегия за детето. 

От ВМРО се обявиха категорично против стратегията, а от СДС я определиха като папагалско налагане на европейски опит. 

Ангел Джамбазки пък откривал много подводни камъни в Стратегията за детето. 

И от ВМРО скочиха срещу Стратегията за детето

И от ВМРО скочиха срещу Стратегията за детето

Опасяват се от постепенно одържавяване на децата в България