Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова отхвърли опасенията на родителите, че в проекта за Национална стратегия за детето има заложени текстове, в които се предвижда отнемане на деца, съобщи БНР.

Лилова призова обществото за спокойствие. По нейни думи разпространената информация в социалните мрежи е фалшива новина.

Страхът, който организаторите на такива спекулативни твърдения, които се внушиха на хората през социалните мрежи, наистина е неоснователен, заяви тя.

Председателят на ДАЗД увери, че не се подготвя документ, който да цели отнемането на деца от родителите. Нещо повече, според нея такъв нямало да има никога у нас.

Протести срещу Стратегия за детето в цялата страна

Протести срещу Стратегия за детето в цялата страна

Те бяха организирани в социалните мрежи

Уверявам ви, не е имало и такова намерение във всички, които разписваха този документ, посочи Лилова.

Припомняме, вчера в цялата страна отново се проведоха протести срещу Стратегията за детето. Те бяха организирани в социалните мрежи.

Протестиращите излязоха с искането за разследване на Социалните служби при случаи на неправомерно извеждане на деца от семействата им и въдворяването им в институции или приемна грижа.

По-рано от социалното министерство категорично отрекоха да се подготвя Закон за детето и спряха работата по Националната стратегия за детето.

Социалното министерство опровергава фалшиви новини за отнемането на деца

Социалното министерство опровергава фалшиви новини за отнемането на деца

Спряно е разработването на Национална стратегия за детето