"Не само няма стратегия за детето, но към момента няма и актуален проект, който да бъде обект на обществено обсъждане", успокои министърът на труда и социалната политика Бисер Петков от трибуната в Народното събрание.

Отнемането на права на родителите не се предвижда нито в проекта, нито в законодателството. Мерките и позициите на МТСП са в съответствие с конституционния принцип, че отглеждането на децата до пълнолетието им е задължително, увери той.

"На законодателна процедура не се допуска разширяване на правомощията на държавните служители за отнемане на деца или права", посочи още социалният министър.

Той определи и като неоснователни притесненията на родителите, че държавните служители ще отнемат деца при фалшиви сигнали.

Омбудсманът иска изцяло нова Стратегия за детето

Омбудсманът иска изцяло нова Стратегия за детето

Тя призовава за широка обществена дискусия при изготвянето на документа

Целта пред Министерството на труда и социалната политика е да подпомага семействата сами да се грижат за децата си, коментира след това социалният министър Бисер Петков в кулоарите на парламента.

Социалният министър повтори казаното от пленарната зала и посочи, че Стратегията за детето е оттеглена за преработка преди две седмици и на практика в момента няма актуална стратегия. След като се успокоят страстите, Петков се надява, че ще има волята и готовността на различните институции да се води дебат за бъдещето на политиките за децата и семейството в България.

Той е сигурен, че ще се търси национално съгласие по национален въпрос, какъвто е въпросът за децата и семействата.

"Вероятно има еволюция на различните виждания, тъй като проектът за национална стратегия беше подкрепен от омбудсмана Мая Манолова при общественото обсъждане", коментира Петков.

Стратегията за детето не предвижда отнемане на деца, успокоява ДАЗД

Стратегията за детето не предвижда отнемане на деца, успокоява ДАЗД

От Агенцията определиха разпространената информация като "фалшива новина"

Той припомни и че МТСП предложило преди около два месеца промяна в наредбата за условията и реда за превенция при изоставянето на деца и тяхната реинтеграция в семейството.

Промени в наредбата не били правени от 2003 г., но социалното министерство не получило подкрепата за увеличаване на помощта за семействата за превенция и интеграция, която е до 5 пъти размера на гарантирания доход. В първоначалния проект на наредбата било предложено помощта да стигне до 10.

Бисер Петков е убеден, че семействата трябва да се подкрепят в по-голяма степен, за да могат сами да осъществяват грижите за деца и основанието бедност на семейството като основен мотив да изоставят децата, да бъде преборено.

Той отчете, че дискусията около стратегията за детето е опорочена, но заяви, че не търси вина от никого.

Борисов: Национална стратегия за детето няма

Борисов: Национална стратегия за детето няма

Възложил на социалния министър да обяснява, че такава стратегия няма

Припомняме, преди седмица в цялата страна се проведоха протести срещу Стратегията за детето. Те бяха организирани в социалните мрежи.

Протестиращите излязоха с искането за разследване на Социалните служби при случаи на неправомерно извеждане на деца от семействата им и въдворяването им в институции или приемна грижа.

По-рано от социалното министерство категорично отрекоха да се подготвя Закон за детето и спряха работата по Националната стратегия за детето.

По въпроса се изказа и самият премиер Бойко Борисов. Той увери, че Национална стратегия за детето няма и осъди гражданските протести, защото били безпочвени.

От своя страна омбудсманът Мая Манолова настоя да бъде изготвена изцяло нова Стратегия за детето.

Социалното министерство опровергава фалшиви новини за отнемането на деца

Социалното министерство опровергава фалшиви новини за отнемането на деца

Спряно е разработването на Национална стратегия за детето