Очаква се скоро да бъде насрочен Тристранният съвет за Национално сътрудничество, на който да бъде обсъден казусът с болничните.

Днес синдикатът КТ "Подкрепа" протестира заради исканията на работодателите да не се плаща първият ден от болничния.

Социалният министър Бисер Петков коментира, че все още не е уведомен кога ще се състои Тристранката, но такава ще има.

"Различни предложения има как да се плаща болничният. Съжалявам, че се поляризират мненията, а трябва да се търси компромис и пресечна точка. Има два проблема - единият е свързан с ограничаване на злоупотребите с това право, а вторият - с разпределянето на обезщетението", обясни Бисер Петков, който днес отговаря на въпроси в Комисията по социални въпроси в парламента.

КТ "Подкрепа": Болните работници не са престъпници

КТ "Подкрепа": Болните работници не са престъпници

Не 3, а 5 дни да плаща бизнесът, настоява синдикатът

По думите му усилията на социално министерство ще бъдат да се намери решение между исканията на двете страни - работодатели и синдикати.

Петков предполага, че на Тристранния съвет ще се дискутира и искането на работодателите, които до миналата година настояваха да се плаща само един ден, както беше преди 2010 г. Той добваи, че работодателите настояват да отпаднат тези два дни, които плащат. Ще се види дали има воля да се възстанови старият режим или ще се предложи друго решение.

"Трябва да се търсят всички възможности за ограничаване на злоупотребите с болничните и да се санкционират злоупотребяващите - тук очакваме конкретни предложения от НЗОК и НОИ", каза още министърът.

КНСБ: Дългите болнични увеличават разходите на работодателите

КНСБ: Дългите болнични увеличават разходите на работодателите

Майчинството и по-високите заплати били причина за разходите на работодателите

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

След остра обществена реакция на 19 ноември премиерът Бойко Борисов заяви, че първият ден от болничните остава платен от работодателя. Въпреки обещанието му обаче КТ "Подкрепа" и КНСБ бяха категорични, че няма да се откажат от протеста.

На следващия ден - 20 ноември, стана ясно, че синдикатите предлагат работодателите да плащат първите пет дни на болничния. Правителството пък предлага работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината.

Междувременно работодателите излязоха с позиция, че не искат да плащат първите три дни от болничния. Според тях правителството цели да запази статуквото.

Работодателите категорично против да плащат първите три дни от болничния

Работодателите категорично против да плащат първите три дни от болничния

Притеснение са, че правителството иска да запази статуквото