Първият ден от болничния остава платен от работодателя. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на АМ "Хемус". Той бе категоричен, че предложението болничният да не се плаща нито от държавата, нито от бизнеса няма да бъде внесено за разглеждане в Народното събрание.

"Абсолютно са прави хората и аз затова не се съгласих. Затова няма да го входирам", заяви премиерът.

Обещанието на Борисов не отказа КТ "Подкрепа" и КНСБ от протеста

Обещанието на Борисов не отказа КТ "Подкрепа" и КНСБ от протеста

Те не са съгласни да се подиграват с хората и да се правят експерименти

"Да накажем истински болен да си плати първия ден заради тарикатите. Хайде като сме нация, като толкова искаме, демокрацията е хубаво нещо, но всички ние трябва да се борим за нея, да я подпомогнем", коментира той.

Борисов бе категоричен, че няма да толерира тарикатите и изрази желание да види нетърпимостта в хората по отношение на злоупотребите с болничните.

Той посочи, че в НСТС ще се обсъди проблемът с болничните, ТЕЛК-овете и фалшивите инвалидни пенсии. "Всички се радваме, че индустрията, икономиката и БВП нарастват. Само че пределите на работещите хора имат лимит. Не може да оставим 2 милиона да работят максимално, а останалите покрай тях да се измъкват", категоричен бе министър-председателят.

Защото като се вземе такъм болничен, вземат от вашите пари, от нашите пари, подчерта той.

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна още, че синдикатите са изразили задоволство от заложената за догодина минимална пенсия от 250 лв.

КНСБ излиза на национален протест за първия ден от болничния

КНСБ излиза на национален протест за първия ден от болничния

Събраната до настоящия момент информация показва тревога и хората не приемат подобно предложение

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

Тома Биков: До 100% справедливост с болничните не може да се стигне

Тома Биков: До 100% справедливост с болничните не може да се стигне

Според него добрата новина от дебата за болничните е, че все пак е започнало да се говори за огромните измами с тях

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

От КТ "Подкрепа" изразиха готовност да напуснат НСТС и да организират масов национален работнически протест. Учителите също заплашиха с национален протест и затваряне на училища, ако дебатът не бъде спрян.

Васил Велев: Човек боледува веднъж годишно

Васил Велев: Човек боледува веднъж годишно

Само недобросъвестните работници са наказани с неплащане първия ден от болничните