"До 100% справедливост в нито едно отношение не може да се стигне". Така депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира пред news.bg предложението на Коалиционния съвет първият ден от болничния да не се плаща.

Според него добрата новина от дебата за болничните е, че все пак е започнало да се говори за огромните измами с тях. Има хора, които мамят не държавата, а мамят собствените си съграждани, които им плащат почивките по време на дългите уикенди, защото тогава най-много растат болничните, отчете Биков.

Д-р Габровски: Лекарите са подложени на агресия, ако откажат болничен

Д-р Габровски: Лекарите са подложени на агресия, ако откажат болничен

У нас се издавали два пъти повече болнични в сравнение с останалите страни в Европа

Хората, които взимат фалшиви болнични, крадат пари от своите съграждани, които плащат данъци и осигуровки. Дали обаче това е мярката, която може да реши въпроса, по думите на Биков една мярка не може да реши въпроса с болничните.

"Най-вероятно трябва да се вземат серия от мерки и това да се предотврати, но факт е, че такъв проблем има", посочи Тома Биков. 

Васил Велев: Човек боледува веднъж годишно

Васил Велев: Човек боледува веднъж годишно

Само недобросъвестните работници са наказани с неплащане първия ден от болничните

На въпрос на News.bg дали не могат да се потърсят другите законодателни мерки, като например да се увеличат правомощията на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", Биков отбеляза, че със сигурност може, поради което има дебат.

Той предполага, че синдикати, работодатели и всички заинтересовани лица ще предложат своите алтернативи и допълващи функции на предложението.

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Менда Стоянова и Юлиан Ангелов се изказали неподготвени според Горанов

"Ако не беше предложена тази мярка за болничните, нямаше да говорим за този казус", смята депутатът от ГЕРБ, според когото правителството е показало, че е достатъчно диалогично. Когато аргументите са разумни, бихме могли да се вслушаме в тях. Предполагам, че и в този казус ще бъдат представени разумни аргументи, а не някакви демонстрации на синдикална активност, настоя той.

Нека синдикатите и работодателите да си предложат каквото имат и ние винаги сме готови да обсъдим всякакви предложения, които са в противовес с нашите, подчерта Биков.

Горанов предложил да не се плаща първия ден болничен

Горанов предложил да не се плаща първия ден болничен

Патриотите отричат те да са автори на идеята

По-рано днес стана ясно, че КНСБ подготвя национална протестна акция, ако няма действия от Коалиционния съвет за промяна относно първия ден от болничния да не се плаща.

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

От КТ "Подкрепа" изразиха готовност да напуснат НСТС и да организират масов национален работнически протест. Учителите също заплашиха с национален протест и затваряне на училища, ако дебатът не бъде спрян.

анкета

Кой да плаща първия ден болнични и да спрат измамите?

Виж резултати

НОИ 32.0%

Работодателите 32.8%

НЗОК 9.3%

Да не се плаща 24.0%

Нямам мнение 1.9%