КНСБ подготвя национална протестна акция, ако няма действия от Коалиционния съвет за промяна относно първия ден от болничния да не се плаща. За това се закани президентът на синдикалната организация Пламен Димитров на брифинг пред журналисти.

Продължава координацията по въпроса вътре в синдикалните структури затова как реагират хората първият ден от болничните да не се плаща. Цялата информация се координира с другата синдикална организация - КТ "Подкрепа".

Тома Биков: До 100% справедливост с болничните не може да се стигне

Тома Биков: До 100% справедливост с болничните не може да се стигне

Според него добрата новина от дебата за болничните е, че все пак е започнало да се говори за огромните измами с тях

Събраната до настоящия момент информация показва тревога и хората не приемат подобно предложение. Готови сме на радикални действия, категоричен беше президентът на КНСБ, според когото това е реалната нагласа на хората в цялата страна и на работещите българи. 

Ако подобно предложение трябва да се внесе през закона на бюджета на ДОО, синдикалните организации ще предприемат своето финално действие към края на месеца.

КНСБ призовава служителите и работниците да се мобилизират и да бъдат готови за национално действие.

Васил Велев: Човек боледува веднъж годишно

Васил Велев: Човек боледува веднъж годишно

Само недобросъвестните работници са наказани с неплащане първия ден от болничните

"С преговори и аргументи на масата на разума или на улицата", закани се Пламен Димитров.

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

КТ "Подкрепа" заплаши да напусне НСТС заради болничните

КТ "Подкрепа" заплаши да напусне НСТС заради болничните

Синдикатът подготвя национален работнически протест

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

Владислав Горанов: Промените в плащането на болничните са част от цялостен пакет мерки

Владислав Горанов: Промените в плащането на болничните са част от цялостен пакет мерки

Мерките са изработени от мнозинството…

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

От КТ "Подкрепа" изразиха готовност да напуснат НСТС и да организират масов национален работнически протест.  Учителите също заплашиха с национален протест и затваряне на училища, ако дебатът не бъде спрян.

анкета

Кой да плаща първия ден болнични и да спрат измамите?

Виж резултати

НОИ 32.0%

Работодателите 32.8%

НЗОК 9.3%

Да не се плаща 24.0%

Нямам мнение 1.9%