КТ "Подкрепа" има готовност да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество и да организира масов национален работнически протест. Това става ясно от официална позиция на синдиката.

До мярката ще се стигне, ако правителството не преразгледа намерението си първият ден от болничните да не се плаща на работника.

Твърденията на бизнеса, че покрай празниците нараства броят на боледуващите работници, от КТ "Подкрепа" контрират с аргумента, че има и работодатели, които пестят разходи за заплати, като принуждават работници да си вземат болнични, но да продължават да ходят на работа.

Ако бъде приета презумпцията за виновност на всеки болен, от синдиката ще настояват това да важи и за други области. Те предлагат да не се плащат първите 20% от средствата по обществените поръчки. Според тях мярката ще дисциплинира както управляващите, така и бизнеса.

400 дружества точат социалните системи само в София, алармира КТ "Подкрепа"

400 дружества точат социалните системи само в София, алармира КТ "Подкрепа"

Това се е превърнало в много приличен бизнес според Димитър Манолов

От КТ "Подкрепа" настояват премиерът Бойко Борисов да се запознае с техните аргументи в спешен порядък, тъй като срокът за промени в Бюджет 2020 изтича идната сряда, 20 ноември.

Ако поисканата среща не се състои или подобно предложение бъде включено между първо и второ четене, синдикатът ще напусне Тристранния съвет и ще организира масов протест.

Осъждаме опитите за пореден път да бъде заобиколен Националният съвет за тристранно сътрудничество, за да не се чуят въобще позициите на национално представителните синдикални организации, посочва се в становището. Ако в тристранния съвет няма да се обсъждат базови правила, засягащи условията на труд, възнагражденията и социалната мрежа за работниците, той се превръща в място за демонстрация на лицемерие, в изпразнен от съдържание орган и досадно задължение на управляващите, докато важните решения се взимат на четири очи другаде, изтъкват от синдиката.

КНСБ: Борисов да се оттегли за болничните, ще поведем хората

КНСБ: Борисов да се оттегли за болничните, ще поведем хората

АИКБ: Докато се правим на болни, вместо да работим, ще ни е това дереджето

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното вчера предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Менда Стоянова и Юлиан Ангелов се изказали неподготвени според Горанов

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

анкета

Кой да плаща първия ден болнични и да спрат измамите?

Виж резултати

НОИ 32.0%

Работодателите 32.8%

НЗОК 9.3%

Да не се плаща 24.0%

Нямам мнение 1.9%