Тази идея, че работниците ще спрат да си взимат болнични, защото няма да им се плаща първият ден, по малоумие е равна на идеята да започнем да удържаме по 20% от средствата от всички обществени поръчки, за да спрат работодателите да крадат и да корумпират политиците. Това заяви пред БНР президентът на КТ "Подкрепа" и член на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов.

Той е категоричен, че идеята е в състояние да разтресе държавата и като цяло е глупава. По негови думи е логично болничният да се плаща от осигурителната система, тъй като всички плащаме осигурителни вноски за временна нетрудоспособност.

Някой се е разбрал с някого на четири очи нещо, на гърба на всички останали, и то е хвърлено на масата, за да може някой да покаже какъв е мъж, възмутен е Манолов от предложението.

КНСБ: Борисов да се оттегли за болничните, ще поведем хората

КНСБ: Борисов да се оттегли за болничните, ще поведем хората

АИКБ: Докато се правим на болни, вместо да работим, ще ни е това дереджето

Според него за някои хора точенето на социалните системи у нас се е превърнало в много приличен бизнес. Имало субекти, занимаващи се само с това, по негови думи. Той обясни, че има регистрирани дружества, в които обикновено са назначени възрастни хора, които се занимават само с отчитане на болнични листове - въпреки че не внасят никакви осигурителни вноски, теглят средства от системата.

По негови думи само в столицата на органите на властта и на прокуратурата са предадени данни за над 400 подобни дружества.

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Менда Стоянова и Юлиан Ангелов се изказали неподготвени според Горанов

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното вчера предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

КТ "Подкрепа" заплаши да напусне НСТС заради болничните

КТ "Подкрепа" заплаши да напусне НСТС заради болничните

Синдикатът подготвя национален работнически протест

анкета

Кой да плаща първия ден болнични и да спрат измамите?

Виж резултати

НОИ 32.0%

Работодателите 32.8%

НЗОК 9.3%

Да не се плаща 24.0%

Нямам мнение 1.9%