Работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични. Това е принципното становище на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по повод обявеното вчера предложение за неизплащането на първия ден от болничните.

Те напомнят, че все още са актуални различните варианти, които са предлагали, а именно постепенното намаляване на разходите на работодателите и прехвърлянето им изцяло към бюджета на ДОО. 

И работодателите искат среща с Борисов за първия ден на болничните

И работодателите искат среща с Борисов за първия ден на болничните

Ако държавата иска да помогне пенсионерите, това да не е с пенсиите, искат от АИКБ

Според тях неизплащането на първия ден от болничните е важна мярка за усъвършенстването на цялостната дейност във връзка с тези варианти, тъй като контролните органи срещали "очевидни затруднения" за справяне с проблема.

От БТПП подчертават, че това е позната и работеща практика и в други страни. Те са на мнение, че задължително една година след въвеждането на мярката трябва да се направи оценка на въздействието.

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Менда Стоянова и Юлиан Ангелов се изказали неподготвени според Горанов

В заключение от БТПП посочват, че според тях най-добре би било да се изостави практиката болничните да се плащат от работодателя, защото той е направил необходимите вноски.

Относно увеличаването на минималната пенсия от Българската търговско-промишлена палата съветват да се подхожда внимателно.

Според тях най-напред трябва да се осигурят средства, защото броят на лицата, на които трябва да се увеличи пенсията, е огромен. Освен това е необходимо да се обърне внимание по отношение на приближаването на разликата между реалните пенсии за трудов стаж и възраст и тези пенсии, които се изплащат, без да са направени необходимите осигурителни вноски през годините. От БТПП се опасяват, че по този начин се дестимулира пенсионното осигуряване на гражданите, и най-вече на тези, които се самоосигуряват.

Няма 100% справедливост за болничните, категорична Менда Стоянова

Няма 100% справедливост за болничните, категорична Менда Стоянова

Предстои да се съставят текстовете с изключения

Според тях е крайно време да се премине от допълване на бюджета на НОИ от хазната към вноски от страна работещите и работодателя и в публичната сфера и подчертават, че моментът за въвеждането им заедно с увеличаването на заплатите е подходящ.

Припомняме, мярката за неизплащане на първия ден болничен беше представена вчера след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

Малко по-рано днес от думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното вчера предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

За болно дете и трудова злополука да се заплаща и първия ден от болничните

За болно дете и трудова злополука да се заплаща и първия ден от болничните

Държавата подпомага бедните пенсионери, но под условие, твърди Менда Стоянова

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов. Той обаче отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли 2020 г.

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли 2020 г.

Първият ден болничен няма да се плаща