От АИКБ заедно и други работодателски организации ще поискат срещи с ръководствата на парламентарните групи и с премиера Бойко Борисов, както и с ръководствата на икономическата, на социалната и на бюджетната комисия в Народното събрание.

Това стана ясно от позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Припомняме, вчера и от двата най-големи синдиката в страната - КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха, че ще искат среща с премиера Бойко Борисов по повод решението да не се заплаща първия ден от болничните. 

От БТПП подкрепят идеята работодателят да не плаща първия ден от болничните.

От АИКБ подкрепят неплащането на първия ден от болничните. Според тях това ще ограничи злоупотребите с болнични листове, започнало от 2012 г. (2 пъти като брой и 3 пъти като разходвани средства).

Според тях в повечето страни членки на ЕС има период на изчакване, а във всички страни членки от Южна Европа този период е от три дни

Припомняме също, че ден след като бе предложено да не се плаща първия ден от болничните, се появи спор между ГЕРБ и патриотите кой е направил това предложение.

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Менда Стоянова и Юлиан Ангелов се изказали неподготвени според Горанов

Работодателите са против увеличението на минималната пенсия с различен процент от общото увеличение на пенсиите. Повод за тяхното становище са оповестените вчера, 14 ноември 2019 г. намерения на управляващата коалиция за промени в Законопроекта за държавния бюджет за 2020 г.

Винаги сме отстоявали позицията за обвързаност на осигурителния принос на конкретния човек с размера на неговата пенсия. Всяка различна теза е демотивираща и деморализираща плащанията на осигуровки върху реалния размер на дохода, което ерозира целия пенсионен модел.

Ако държавата държи да подпомогне пенсионерите с ниски доходи, това в никакъв случай не трябва да се прави чрез пенсии, а посредством мерките на социалното подпомагане, се казва в позицията на АИКБ.

Относно задължително посещаване на детска градина и поемане на разходите за това от държавата работодателската организация убедено подкрепя тази мярка.

Освен фактор за ранна социализация с всички съпътстващи положителни последици тя отразява и отношението на държавата към справяне с демографския проблем чрез подпомагане на семействата с ниски доходи.