Борисов да се оттегли за болничните или предприемам действия, няма да мине леко, някой е сбъркал да мисли, че ще мине този въпрос, коментира пред БТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Хората са чувствителни, хората ще реагират и ние ще ги поведем, изчисления на синдикатите показват, че годишно една майка ще бъде ощетена с около половин заплата, добави той.

За Димитров, идеята на управляващите по този начин да пресекат взимане на фалшиви болнични не може да се оправдае и няма да доведе до нищо добро. Дори така хората, вместо три, ще взимат повече дни болнични. 

"Стотици хиляди хора ще пострадат, без да имат никаква вина. Как ще обясним на една майка, която трябва да си гледа болното дете, че първият ден няма да й бъде платен. Около 10 пъти в годината една майка взима болнични. Това означава да й вземем горе долу половин заплата на година, без да й обясним защо. Това е скандално".

Димитров иска сериозна борба с кухите фирми, които източват НОИ. "Ако има воля, държавната машина може да покаже, че това няма как да продължава". КНСБ иска трите дни болнични да се плащат от НОИ.

Синдикатите искат среща с Борисов за болничните

Синдикатите искат среща с Борисов за болничните

По думите им решението е неприемливо

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви пред НоваТВ, че всеки човек е работил 2 дни по-малко заради такива измами това е процент от БВП, ние произвеждаме 1 млрд. по-малко. Докато се правим на болни, вместо да работим, ще ни е това дереджето, каза Велев.

"Тази мярка, макар и недостатъчно решителна, безспорно ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите на хората. Когато не крадеш от колегата си, това което той е изработил - ще си го получи. Второ, ще се произведе много повече", обясни Велев.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира, "това решение има една сериозна слабост. Тя е, че според това предложение всички болнични са фалшиви. Че има такива - няма съмнение".

"Виновни са тези, които издават фалшиви болнични. Трябва да понесе отговорност и този, който внася такъв фалшив лист. Нека помислим как да накажем тези хора. Защо трябва да наказваме някой, който не е виновен за това", добави той.

По думите на Велев, "синдикатите трябва да решат кого защитават - дали тези които крадат, симулират и отиват за гъби с фалшив болничен или тези, които са коректни, съзнателни и идват на работа".

КРИБ подкрепя изцяло идеята първият ден болнични да не се плаща

КРИБ подкрепя изцяло идеята първият ден болнични да не се плаща

Такава мярка срещу злоупотреби съществува в много европейски