Промените в изплащането на болничните са част от цялостен пакет от мерки, предложен от управляващото мнозинство. Те са свързани с цялостния модел за осигуряване, заяви пред БНТ министърът на финансите Владислав Горанов.

"Надявам се, че това решение на коалицията може да бъде отстоявано, защото не е самоцелно. Подобни мерки в осигурителните системи на другите държави са доста по-сериозни - в Швеция периодът на изчакване, както е терминът, е около 7 дни." - поясни министърът.

По думите му, 30 години след прехода народопсихологията не се е променила - българинът не е достатъчно готов за солидарност, защото гледа на държавата като на чуждо тяло и "желанието да измамиш системата, или да спекулираш с нея", придобива такива мащаби, че държавните органи трудно могат да преодолеят тези дефекти.

Министър Горанов коментира, че "непопулярните решения в политиката са признак на политическа смелост, те показват, че не си на власт самоцелно, защото понякога средата се променя с правилни решения, които не се харесват на всички". Той каза още, че докато не възприемем като ценност всеки солидарно да допринася за обществото, ще си останем бедни.

Припомняме, мярката беше представена в четвъртък след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това е идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Менда Стоянова и Юлиан Ангелов се изказали неподготвени според Горанов

В коментар за гласувания на първо четене бюджет за 2020 г. министър Горанов посочи, че е чул критични мнения, че бюджетът дава още от същото, но според него това е логично. "Ние сме същите, ние сме това управление, което успява да печели доверието на избирателите през последните 10 години", отбеляза Владислав Горанов.

Той обобщи, че образоването е приоритет на правителството, но ще има инвестиции в инфраструктурата, повече средства за здравеопазването, ангажиментите към НАТО. "Още от същото е желанието да успеем в средното образование - то е обществено благо и ценност, но загубихме темпо да инвестираме достатъчно в него, загубихме най-ценното на едно общество - качеството на човешкия ресурс", констатира финансовият министър.