Синдикатите предлагат работодателите да плащат първите пет дни на болничния, съобщи БНР.

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Йоанис Партениотис настоя премиерът Бойко Борисов да свика извънреден Национален съвет за тристранно сътрудничество, на който да бъде обсъден въпросът.

Работодателите настояха за работещи мерки за справяне с фалшивите болнични. Ивелин Желязков от Асоциацията за индустриален капитал заяви, че ако не бъде уважено искането им, ще напуснат Тристранния съвет.

Предлагат работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината

Предлагат работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината

Сред предложенията е и личния лекар да дава по-малко дни болнични

Партия "Воля", които са организатор на срещата, не постигнаха съгласие със синдикатите и работодателите по темата кой да плаща болничните.

След срещата зам.-председателят на парламентарната група на "Воля" Кръстина Таскова потвърди, че при второто четене на бюджета предлагат парите да са за сметка изцяло на държавата. 

Първият ден от болничните остава платен, отсече Борисов
Обновена

Първият ден от болничните остава платен, отсече Борисов

Премиерът отказва да се наказват истински болните заради тарикатите

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че предлагат работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината. 

Вчера, 19 ноември, премиерът Бойко Борисов заяви, че първият ден от болничните остава платена от работодателя.  Въпреки обещанието му обаче КТ "Подкрепа" и КНСБ бяха категорични, че няма да се откажат от протеста. 

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

Обещанието на Борисов не отказа КТ "Подкрепа" и КНСБ от протеста

Обещанието на Борисов не отказа КТ "Подкрепа" и КНСБ от протеста

Те не са съгласни да се подиграват с хората и да се правят експерименти

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

КТ "Подкрепа" заплаши да напусне НСТС заради болничните

КТ "Подкрепа" заплаши да напусне НСТС заради болничните

Синдикатът подготвя национален работнически протест