Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината. Това е една от идеите за справяне на проблема с фалшивите болнични. Тя ще бъде обсъдена от социалните партньори в Тристранния съвет, заяви пред БНТ социалният министър Бисер Петков.

Сред предложенията за решаване на проблема с фалшивите болнични е и личният лекар да има право да ни дава по-малко дни болнични.

Личният лекар сега може да издава болничен лист до 14 дни. Обсъжда се предложение да се намали този срок - мисля, че и от лекарските среди се изказа подкрепа до 7 дни, обясни Петков.

Първият ден от болничните остава платен, отсече Борисов
Обновена

Първият ден от болничните остава платен, отсече Борисов

Премиерът отказва да се наказват истински болните заради тарикатите

Приходната агенция събира вноските за болнични, издаването им се контролира от здравните инспекции, а НОИ ги плаща. Това прави контролът неефективен, твърди председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов.

Ако НОИ, който плаща през всичките тези години болничните листи, има възможности за контрол, нещата може да се развият в друга посока, категоричен е той.

По думите на министър Петков НОИ и сега осъществява контрол върху издадените болнични листове и е една от институциите, които имат право да обжалват тези болнични листове.

Явно трябва по-добре да се координират контролните механизми, така че да бъдат по-ефективни, смята той.

Обещанието на Борисов не отказа КТ "Подкрепа" и КНСБ от протеста

Обещанието на Борисов не отказа КТ "Подкрепа" и КНСБ от протеста

Те не са съгласни да се подиграват с хората и да се правят експерименти

Според омбудсмана трябва да има и механизъм, чрез който да се контролира спазва ли се режимът предписан в болничния лист.

Все още не е ясно кога ще се проведе Тристранният съвет, на който ще се набележат мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични.

Синдикатите предлагат работодателите да плащат 5 дни от болничния

Синдикатите предлагат работодателите да плащат 5 дни от болничния

От КТ "Подкрепа" настояха Борисов да свика спешно НСТС

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

КНСБ: Борисов да се оттегли за болничните, ще поведем хората

КНСБ: Борисов да се оттегли за болничните, ще поведем хората

АИКБ: Докато се правим на болни, вместо да работим, ще ни е това дереджето

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

От КТ "Подкрепа" изразиха готовност да напуснат НСТС и да организират масов национален работнически протест. Учителите също заплашиха с национален протест и затваряне на училища, ако дебатът не бъде спрян.

КРИБ подкрепя изцяло идеята първият ден болнични да не се плаща

КРИБ подкрепя изцяло идеята първият ден болнични да не се плаща

Такава мярка срещу злоупотреби съществува в много европейски