Сдружение "За чиста вода" - Ботевград пита кмета Иван Гавалюгов докога ботевградчани ще плащат за мълтилка, негодна за пиене. Това пишат в позиция до медиите от сдружението.

Те подчертават, че огромен проблем с водата на Ботевград има от години, но същината на проблема се заобикаля.

Скандално е, че в 21-ви век жителите на общината нямат достъп до чиста питейна вода и за да предпазят здравето си и това на децата си, са принудени ежедневно да се запасяват с туби и дамаждани, изтъкват от Сдружение "За чиста вода".

От сдружението посочват, че дори без лабораторни изследвания е видно, че във водопреносната мрежа тече мръсна вода. 

Гавалюгов: Водата от язовир "Бебреш" се пречиства
Обновена

Гавалюгов: Водата от язовир "Бебреш" се пречиства

Експерти на "Напоителни системи" не са дали становище за строежа на ВЕЦ-а

Те напомнят, че кметът Иван Гавалюгов е спечелил първия си мандат именно с обещания ще реши проблема с водоснабдяването и чистотата на водата за ботевградчани. По думите им обаче досега общинското ръководство не е правило нищо.

Сега разбираме от медиите, че според г-н Кмета, водата в домовете ни не била нито опасна, нито мръсна, а просто не ни била вкусна. Смятаме, че това е цинизъм и подигравка с жителите на общината. Ние много отдавна не сме капризни към вкуса, но имаме право на нормално и безопасно снабдяване с питейна вода. Нещо, което кметът на всяко населено място дължи на гражданите, заявяват още от сдружение "За чиста вода".

Златев: Язовир "Бебреш" е създаден за промишлени нужди, водата му не се пречиства
Обновена

Златев: Язовир "Бебреш" е създаден за промишлени нужди, водата му не се пречиства

Кой е унищожил сондажите за питейна вода на Ботевград, пита той

Те напомнят още, че през 2017 г. сдружението е инициирало подписка за организиране на местен референдум за решаване на проблема с водата на Ботевград. Първоначално кметът заявил публично, че ще подкрепи инициативата. След като обаче сдружението събрало 3600 подписа, кметът успял да осуети провеждането на референдума.

В тази връзка те питат още по каква причина градоначалникът не желае жителите на общината да имат нормално и безопасно водоснабдяване.

От сдружението са категорични, че гражданите на Ботевград не бива да търпят повече безобразието с водата и допълват, че ако не бъдат чути са готови на гражданско неподчинение.

Спецпрокуратурата се самосезира за потенциална водна криза в Ботевград

Спецпрокуратурата се самосезира за потенциална водна криза в Ботевград

Възложена е проверка на ДАНС

Припомняме, че по-рано днес кметът Иван Гавалюгов заяви, че водата в язовир "Бебреш" се пречиства

Вчера бизнесменът Валентин Златев заяви точно обратното, че водата на язовира не се пречиства.  По думите му "Бебреш" е създаден за промишлемни нужди.

Преди два дни пък спецпрокуратурата се самосезира за потенциална водна криза в Ботевград. Проверка беше възложена на ДАНС. 

Кметът на Ботевград: Ситуацията с язовир "Бебреш" не е безопасна 

Кметът на Ботевград: Ситуацията с язовир "Бебреш" не е безопасна 

Сигналната лампа светнала много по-рано

Преди това кметът на Ботевград Иван Гавалюгов заяви, че ситуацията с язовир "Бебреш" не е безопасна.

По повод потенциалната водна криза кметът се срещна с премиера Бойко Борисов, който разпореди да не се допуска водна криза и в Ботевград.

В края на миналата година кметът предупреди, че в язовир "Бебреш" има вода за питейно-битово водоснабдяване за около 6 седмици.

Борисов се разпореди да не се допуска водна криза и в Ботевград

Борисов се разпореди да не се допуска водна криза и в Ботевград

Нямало непосредствена опасност от режим на водата в старопланинското градче