Подалият оставка министър на околната среда и водите Нено Димов остава за постоянно в ареста, реши Специализираният наказателен съд, предаде bTV.

Магистратите решиха, че има обосновано предположение за извършено престъпление, а събраните доказателства към момента сочат за съпричастност на Димов.

Има обосновано предположение Нено Димов да е извършил престъплението, в което е обвинен - умишлена безстопанственост. Като министър на околната среда и водите той е утвърждавал графици за подаване на вода за промишлени нужди, въпреки че нивото на язовир "Студена" значително е намалявало. Това е ставало в нарушение на изискванията на законовата уредба да се гарантира наличието на достатъчно вода за питейни и битови нужди, се казва в становището на съда, цитирано от БНТ.

Съвестно изпълнявах правомощията си, защити се Нено Димов пред съда

Съвестно изпълнявах правомощията си, защити се Нено Димов пред съда

Държавното обвинение поиска постоянен арест за Димов

Решението може да се обжалва на 16 януари пред Апелативния специализиран наказателен съд, отбелязват Нова телевизия и БНТ. 

По време на заседанието бившият министър се защити, че съвестно е изпълнявал задълженията си.

Държавното обвинение поиска постоянен арест за Димов, който е обвинен в умишлена безстопанственост за водната криза в Перник.

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Димов
Обновена

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Димов

Специализираният наказателен съд насрочи делото по мярката за днес

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев се аргументира, че ако съдът не задържи за постоянно в ареста бившия министър, той би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването. Кънев добави, че това може да стане, тъй като все още е министър на околната среда и водите, докато Народното събрание не гласува оставката му.

Прокурорът заяви, че няма опасност Димов да се укрие, но обвинението срещу бившия министър е от изключителна обществена опасност заради големия размер на причинените щети (11 милиона лева) и защото са засегнати над 90 000 души от водната криза в Перник.

Ина Лулчева, която е адвокат на Димов, отговори, че водите са били в ресора на заместник-министъра Красимир Живков, който е разпределял задачите на специализиран отдел в Министерството на околната среда и водите, което отговаря за водите.

Адвокатът на Нено Димов не вижда основания за задържането му

Адвокатът на Нено Димов не вижда основания за задържането му

Тя допълни. че самият той не разбира от нивата за водите

В четвъртък вечерта министър Нено Димов беше задържан, а в петък, 10 януари, той подаде и оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов. На този етап обвинението срещу Нено Димов е свързано с кризата с водата в Перник, но разследващите работят и по аферата с внос на боклук от Италия, а вчера бе обявено, че са иззети документи и по концесията в Банско на "Юлен".