"Демократична България" атакува министъра на транспорта Георги Тодоров по време на изслушване днес в парламента. Темата бе изслушването му относно проведените процедури, размера и начина на финансиране на проекта за удълбочаване на плавателните канали във Варненското езеро, вкл. съответните действия на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и ДП "Транспортно строителство и възстановяване". По време на отговора на министър Георги Тодоров не се разбра нищо конкретно, тъй като той прочете договорите, сключени с предприятията.

Ивайло Мирчев зададе въпрос, в който поясни, че депутатката Антоанета Цонева е питала министъра за корупционна схема с Ахмед Доган, той четял някаква процедура, финансови отчети на дружеството и неща, които се виждали в Търговския регистър. "Удълбочаването на пристанището е зад порта на Доган - българският "Мили-Ванили в бизнеса", който фасадно си прави бизнеса, а отзад държавата го подкрепя. Как си обяснявате това изключително мобилизиращо поведение на българските институции да удълбочат канала, когато Доган си купува ТЕЦ-а, а не години преди това", попита Мирчев. Той показа и карта на пристанище Варна и Варненското езеро.

Халил Летифов излезе в отговор от трибуната на НС, отговаряйки, държащ в ръцете си брой на в. "Капитал", казвайки, че "НПО олигархична група определя реда на парламента". Внушенията да си ги правят вкъщи за фасадната им демокрация и опашките на котарака, каза той.

Антоанета Цонева отговори, че "мили ванили в българската икономика сте вие".

Министър Георги Тодоров каза, че няма информация как се е стигнало до договор и процедура с фирмите. Депутатът от БСП Георги Свиленски също коментира, че "435 млн. лв. са пуснати на търг, отиват към подизпълнители, практиката характерна за ГЕРБ, схема като "Автомагистрали".