Премиерът е бил сериозно подведен от предоставените му анализи. Това заяви пред bTV изпълнителният директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Изказването му е по повод поисканата му оставка от министър-председателя заради отпуснат от ББР кредит от над 70 млн. лв. на фирма, свързана с колекторска дейност.

Той бе категоричен, че банката не е извършила нищо нередно.

Мавродиев обясни, че въпросната сделка е с компанията "Свети Георги Груп", а по отпускането им се работило поне шест месеца преди кризата. Той отрече твърденията, че въпросният кредит ще бъде финансиран от средства, предвидени за икономическите последици от коронавируса. По негови думи тези пари са от ресурса на ББР, получени от международни финансови институции, а те са финансирали банката заради доверието в ръководния екип.

Бойко Борисов сменя ръководството на ББР

Бойко Борисов сменя ръководството на ББР

Владислав Горанов и Емил Караниколов не знаели за кредита

"За тази сделка ми се обадиха множество колеги, изпълнителни директори на банки. Те са силно изненадани и учудени, че ние търпим критика за подобна добра сделка, защото ние я спечелихме в конкуренция с други търговски банки, които се надпреварваха с нас", обясни директорът на ББР в оставка.

По негови думи тези пари се отпускат на компанията, за да купят портфейл с необслужвани и проблеми вземания от две банки - Пощенска банка и Общинска банка.

Той подчерта, че сделката е обезпечена с над 500 млн. лв. активи и тезата, че това е необезпечен риск е абсолютно лъжлива. Мавродиев поясни, че обезпечението е предимно с недвижими имоти и добави, че банката ще спечели около 30 млн. лв. от тази сделка.

Според него сделката може да се разглежда и като директна помощ на търговските банки в условията на криза.

Безлихвените заеми за граждани, засегнати от кризата, тръгват втората половина на април

Безлихвените заеми за граждани, засегнати от кризата, тръгват втората половина на април

Засега се предвижда заемите да са двугодишни, но се мисли и за 5 години с три години гратисен период

Мавродиев беше категоричен, че сделката е приключена и не може да бъде разтрогната. Тя е абсолютно законна, защото е одобрена първо от Управителния съвет на банката, второ от Надзорния съвет, назначен от министъра на икономиката и оглавяван от зам.-министъра на икономиката, отсече той и поясни, че всяка сделка над 5 млн. лв. се одобрява от Надзорния съвет на банката.

По негови думи в банковата сфера моралът се измерва с числа. Когато екипът ни влезе в банката, имаше около 2,4 млрд. лв. активи, за 2 години и половина са с 1 млрд. повече, нараснали са с близо 35%, изтъкна Мавродиев.

По негови данни раздадените кредити са били 700 млн. лв., като към днешна дата са отпуснати 1,7 млрд. лв. кредит за малки и средни предприятия.