Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административен съд София-град, с което е отхвърлена жалбата на дружеството "Био Майнинг" срещу заповедта на главния архитект на Столична община за събаряне на незаконен строеж на язовир "Искър". Със заповедта № РА-30-66 от 24 април 2022 г. главният архитект на Столична община нарежда на "Био Майнинг" АД - София и на Държавно ловно стопанство (ДЛС) "Искър" към "Югозападно държавно предприятие" да премахнат незаконен строеж: "Едноетажна сграда (метална конструкция с тухлени стени) - склад", разположена в имот с идентификатор 22472.7450.259, по КККР на село Долни Пасарел, язовир "Искър", район "Панчарево" - Столична община, до сграда с идентификатор 22472.7450.259.2, както и сеновал на територията на "Държавно ловно стопанство Искър". С Решението на ВАС окончателно сградата се обявява за незаконна и трябва да бъде съборена.

Припомняме, че и през 2021 г. главният архитект на София Здравко Здравков разпореди премахването на изградена монолитна сграда в местност "Авала", яз. "Искър", на територията на Държавно ловно стопанство "Искър". Теренът е бил предоставен за управление ДЛС "Искър", а строежът е извършен от фирмата "Био Майнинг" на бизнесмена Румен Гайтански, известен още като Вълка. В последствие с казуса се зае и Върховната административна прокуратура (ВАП).

Делото във Върховния административен съд е по жалби на "Био Майнинг" и ДЛС "Искър" срещу решение на Административен съд София-град от 2022 г в подкрепа на заповедта за премахването на постройката.

Екоорганизации подкрепят местните срещу завода за каменна вата на Вълка

Екоорганизации подкрепят местните срещу завода за каменна вата на Вълка

Според Данита Заричинова от Сдружение "За Земята" проблемът е национален

ВАС отменя част от решението съдебното решение от миналата година, с която е отхвърлена жалбата на Държавно ловно стопанство "Искър" срещу заповед на главния архитект на Столична община за премахване на незаконен строеж на язовир "Искър". Върховният съд приема, че ДЛС "Искър" не е юридическо лице, не е правен субект и съответно не може заповедта да е адресирана до него. Разпореждането обаче е и към "Био Майнинг". Според ВАС със заповедта законосъобразно е наредено на дружеството да премахне незаконния строеж, тъй като то е извършило строежа. Върховният административен съд напълно е съгласен с мотивите на първата съдебна инстанция за незаконосъобразността и нетърпимостта на строежа.

С решението на ВАС се приема и заключението на Административен съд София-град, че въпросната постройка се явява нов строеж, за който няма одобрени инвестиционни проекти и не е издадено разрешително. Съответно върховните съдии не приемат мотивите в жалбата на "Био майнинг", че дружеството е извършило текущ ремонт на съществуващ стар навес. В подкрепа на този извод се посочват кадри от аерозаснемане и заключение на съдебно-техническата експертиза, според която без съмнение е налице изцяло нов строеж, изпълнен след 2017 г. Липсата на инвестиционни проекти и разрешение за строеж, характеризират сградата като незаконна, а годината на изграждането й не допуска приложението на нито една от хипотезите за търпим строеж, категорични са върховните съдии.

Дори осъществените строителни работи хипотетично да бъдат възприети като ремонт на съществуващ стар навес, те не е могат да бъдат квалифицирани като "текущ ремонт" по § 5, т. 43 от Допълнителните разпоредби на Закона за устройство на територията (ЗУТ), тъй като са заменени конструктивни елементи - осови, носещи колони, нови стени и покривна конструкция. Предвид това, строителни дейности носят белезите на основен ремонт по смисъла на § 5, т. 42 от същия параграф, който представлява строеж съгласно т. 38. Като такъв не попада в изключенията по чл. 151, ал.1 от ЗУТ и в частност на т. 1 и за него се изисква издаването на строително разрешение по чл. 148, ал.1 от ЗУТ, ergo - дори да се приеме, че строежът представлява ремонт, то той е основен и отново е незаконен, обясняват още от ВАС.