От Върховната административна прокуратура (ВАП) искат компетентните институции да проверят има ли нерегламентирано изсичане на дървета, незаконно строителство и замърсявания в чашката на язовир "Искър".

Информацията от ВАП е ден след като от общината информираха, че главният архитект на София Здравко Здравков бил разпоредил да се премахне вилата на Румен Гайтански. "Премахване на изградена монолитна сграда в местност "Авала", яз. "Искър" на територията на ТП "Държавно ловно стопанство Искър" в 30-дневен срок.

От прокуратурата признават, че обърнали внимание след информация в медиите, в която се споменава незаконно строителство в чашката на язовир "Искър", нерегламентирано изсичане на дървесна растителност и замърсявания.

От Държавното обвинение искат служебните министри на земеделието, на екологията на регионалното развитие и на столична община да направят "проверка, свързана с обстоятелствата по случая".

По време на проверката е необходимо контролните органи да установят има ли нерегламентирано изсичане на дървета и незаконно строителство в чашката на язовир "Искър", както и да предприемат всички предписани от нормативните актове мерки, с цел защита сигурността на населението, пише в съобщението на прокуратурата.

Багери тръгват към язовир Искър

Багери тръгват към язовир Искър

От днес започва разрушаването на незаконни постройки

От обвинението искат да получат доклади, в които да са отразени посочените констатации, допуснати нарушения, образувани административни и административнонаказателни производства, както и мерките за преустановяване на нарушенията. Трябва да бъдат включени и всички данни за наличието на действия или бездействия от страна на административни органи.

Ако бъдат открити данни за престъпление, следва да се сезира компетентната прокуратура и структури на МВР, пишат от Върховната прокуратура, водена от главния прокурор Иван Гешев.

Архитектът на София разпореди Румен Гайтански да си събори вилата

Архитектът на София разпореди Румен Гайтански да си събори вилата

Срокът за доброволно премахване е 60 дни