Оставка на енергийния министър Теменужка Петкова и незабавна проверка на ТЕЦ "Варна", поиска лидерът на "Да, България" Христо Иванов в морската ни столица. Според него Петкова си е затваряла очите за всичко това, като най-малкото е пропуснала да назначи необходимите проверки.

Иванов подчерта, че подава искане към Министъра на енергетиката да назначи проверка на текущото състояние на мощностите. Тази проверка е наложително да бъде направена преди планираните ремонти, за да се установи дали изобщо тези мощности са били в състояние да оперират в рамките на договора за студен резерв, плащан от държавата, настоява лидерът на "Да, България".

"Платили сме десет пъти повече за нещо, което не може да работи и българските държавни власти са си затваряли очите", смята той.

Доган на практика си е купил пристанище "Варна" със съдействието на държавата. Възможно е след проверка да се окаже, че "щедро и безвъзмездно сме подари тези милиони на д-р Доган", каза Иванов и припомни публичното признание на Валери Симеонов, че размерът на плащанията по студения резерв досега са били десетократно завишени.

Теменужка Петкова не се притеснява от въпроси за ТЕЦ "Варна"

Теменужка Петкова не се притеснява от въпроси за ТЕЦ "Варна"

"Коалицията е абсолютно стабилна"

Той поиска от министерство на енергетиката, АДФИ и Специализираната прокуратура да направят обстойни проверки на работата на ТЕЦ "ВАРНА" ЕАД, както и на обстоятелствата около работата на Пристанище ТЕЦ-Езерово, собственост на Ахмед Доган.

Иванов посочи, че анализ на обществените поръчки на ТЕЦ "Варна" показва, че мощностите на теца изобщо не са били в състояние да оперират, а ТЕЦ "Варна" е получил лиценз за опериране на газ едва юли тази година, от което следват съмнения, че досега не са оперирали на газ, откъдето пък следват съмнения, че са оперирали на въглища и не са спазвали нормите за чистота на въздуха.

"Тази железария изобщо не е могла да работи. Проблемът е, че през това време сме платили за студен резерв 54 млн. на Доган", заяви съпредседателят на "Демократична България".

Той днес изпраща втори сигнал до прокуратурата с изрично настояване да провери изложението от него факти.

"Аз продължавам да не съм наясно те какво проверяват. Дали ще проверяват положението в ТЕЦ "Варна" или ще продължат да проверяват движението на собствените си преписки и анатомията на собственото си затваряне на очи за това, което се е случвало със студения резерв", заяви бившият правосъден министър.

"ТЕЦ "Варна" не просто е възможност да се усвоят пари по линия на студения резерв, всъщност д-р Доган си е купил пристанище Варна и това става със съдействието на държавата и финансирането от джоба на гражданите", обясни схемата Христо Иванов.

Иванов описа как държавата е съдействала на Доган чрез споразумение, с което на практика подарява на Доган ползването на държавна инфраструктура, благодарение на което той може да има пристанище. Държавата също така отпуска 350 млн. за удълбочаване на езерото, за да може да достигат контейнерни кораби до пристанището на г-н Доган.

За да илюстрира услужливостта на държавата спрямо Доган, Иванов припомня, че лицензът за опериране на пристанището е получен от Доган на другия ден, след като той влиза със 70% собственост във фирмата, която държи ТЕЦ "Варна".

"Заявката, което прави от името на Доган шефът на ТЕЦ "Варна", бившият министър на транспорта в правителството на Орешарски, г-н (Данаил) Папазов, е те да усвоят около 80% от досегашния капацитет на пристанище Варна - което се равнява на около 50 млн. лв. годишно - един приход, който държавата съдейства на Доган, за да го изсмуче от държавното пристанище и да го прибере за себе си", обясни Христо Иванов.

По думите му зоната на старото пристанище приоритетно попада в сферата на интереси на бившата силова групировка СИК. "Така че много хора са щастливи и все за наша сметка. Големи подаръци прави Бойко Борисов", каза десният политик.

Сигналът на Иванов до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) цели да разбере защо са отпуснати, и то без обществена поръчка тези 350 млн. за руската дълбачка, и защо кейовата стена е отпусната без концесия.

Той поиска да има политическа и наказателна отговорност за нанесените щети. "Всички тези хора трябва да бъдат разследвани за корупция, защото няма никакво съмнение, че цялото това обслужване на Доган от български институции се случва в рамките на голямата необявена коалиция на Бойко Борисов с Доган и Пеевски. Затова искаме оставка", заяви Христо Иванов.

За нарушения в „Буджака“ и в Обзор докладва прокуратурата

За нарушения в „Буджака“ и в Обзор докладва прокуратурата

Сторежите не съответстват на книжата или липсват разрешителни за строеж

Запитан кога ще провери местността "Буджака", където има имот и бизнесменът Иво Прокопиев, лидерът на "Да, България" заяви че целта му е държавата да започне да си върши работата.

"Не е целта ми да ходя като арменския поп на всяко място, на което някой твърди, че има нещо нередно. На "Буджака" прокуратурата се е самосезирала. Искам да живеем в държава, където няма нужда сами да вършим такива неща и да дублираме работата на прокуратурата. Само че, проблемът е, че когато става дума за Доган, прокуратурата си затваря очите."