Фирма на бившия транспортен министър от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов купува ТЕЦ "Варна". Информацията бе съобщена от чешкото държавно дружество ЧЕЗ, което досега беше собственик на централата и цитирана от радио Прага и от БНТ.

Пред обществената телевизия Данаил Папазов обясни, че договорът е сключен на 30 октомври 2017 г., но не е финализиран, защото се очаква одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Очаква се до месец сделката да бъде приключена.

Спираме работа на 1 януари, обяви окончателно ТЕЦ Варна

Спираме работа на 1 януари, обяви окончателно ТЕЦ Варна

До 10 декември се очакваше становище от ЕК

Още преди година от чешкото електроразпределително дружество обявиха, че искат да продаде бизнеса си в България. Освен купувач на ТЕЦ Варна се търси купувач и на доставчика на ток в Западна България.

От сайта на чешкото дружество става ясно, че варненската фирма "Сигда" собственост на Папазов е предложила най-добрата оферта за централата, която е най-голямата въглищна мощност след ТЕЦ-овете в Маришкия басейн.

ЧЕЗ обещава на ТЕЦ Варна 2 пъти по-големи компенсации за съкращенията

ЧЕЗ обещава на ТЕЦ Варна 2 пъти по-големи компенсации за съкращенията

ТЕЦ "Варна" беше спрян от експлоатация в началото на 2015 г. Причината е, че не отговаря на екологичните изисквания. Централата е собственост на ЧЕЗ от 2006 г. Тогава дружеството плати за нея 206 млн. евро като половината от сумата беше инвестирана за увеличение на капитала на дружеството. ТЕЦ-ът работеше основно за студен резерв - гарантираше енергийната система при недостиг на ток, какъвто обикновено има през студените зимни дни.

По думите на Данаил Папазов, ТЕЦ-ът ще бъде пуснат отново.

Недостиг на ток, ТЕЦ Варна пуска студения резерв

Недостиг на ток, ТЕЦ Варна пуска студения резерв

Заради кризата в "Мини Марица Изток" ТЕЦ Варна има готовност

Припомняме, в периода 1994 - 1997 г. Папазов е заместник-директор в "Булюнион България". Между 1997 и 2001 г. е капитан далечно плаване. От 2001 г. е изпълнителен директор и член на съвета на директорите на "Пристанище Варна" ЕАД.