Нито метър от удълбочаването на Варненското езеро за 400 милиона лева не е стигнал до държавното Пристанище Варна. Това твърди депутатът от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Стела Николова след отправени два парламентарни въпроса към служебния министър на транспорта Христо Алексиев.

От отговора на министъра става ясно, че нищо от финансовия ресурс не е използвано за удълбочаването до Пристанище Варна и терминалите му, въпреки че държавата го стопанисва изцяло.

От ДБ отбелязват, че това засилва съмненията, че удълбочаването е обслужило задкулисни частни интереси, включително на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за сметка на държавното пристанище.

Скандал в НС за варненското пристанище, Доган и "Мили-Ванили в бизнеса"

Скандал в НС за варненското пристанище, Доган и "Мили-Ванили в бизнеса"

Според Летифов "НПО олигархична група определя реда на парламента"

От партията посочват, че целта на удълбочаването на езерото е да улесни достъпа до пристанището на ТЕЦ-Варна, който е собственост на Доган.

Договорът за удълбочаването е подписан от сегашния служебен министър на електронното управление Георги Тодоров в качеството му на председател на Управителния съвет на едно от предприятията в процедурата - "Пристанищна инфраструктура".

Николова отбелязва, че в момента Георги Тодоров е министър на електронното управление, а преди това е бил служебен транспортен министър.

Тя подчертава, че 400 милиона лева пари на данъкоплатците няма нищо за стратегическото Пристанище Варна и терминалите му. По нейни думи това е пладнешки обир.

Внасят в прокуратурата и казуса с пристанище – Варна

Внасят в прокуратурата и казуса с пристанище – Варна

ГДНП е готова с проверката – трета фирма е извършила удълбочаването