Казусът с удълбочаване на пристанище-Варна също влиза в прокуратурата. Отделът "Икономическа полиция" към ГДНП е приключил проверката за двата на канала на пристанището, която започна началото на 2022 г. по сигнал на Министерство на транспорта. Според разследващите има данни за извършено престъпление и мнението им е за образуване на досъдебно производство по чл. 220 от НК за сключване на неизгодна сделка.

Събрани и анализирани са материали от Агенция "Държавна финансова инспекция" и други институции. От МВР посочват и какво са установили.

АКФ подаде сигнал за нарушение на ЗОП при удълбочаването на пристанище Варна

АКФ подаде сигнал за нарушение на ЗОП при удълбочаването на пристанище Варна

Вместо да организира обществена поръчка ДППИ възлага дейността чрез "ин-хаус възлагане"

След провеждане на процедурата по възлагане на обществената поръчка за удълбочаването на двата канала на пристанището е сключен договор за изпълнение с еднолично акционерно дружество. Съгласно подписаното с възложителя споразумение от 1 октомври 2019 г. е следвало избраното акционерно дружество да извърши дейностите "на свой риск, със свои материали и техника, механизация и човешки ресурси". Независимо от условията на документа и без да има право, дружеството е възложило дейностите на друго предприятие, а то от своя страна ги превъзлага на трето предприятие.

В хода на проверката е установено, че първоначално избраното дружество не е разполагало с нужния ресурс и техника за възложената дейност, а второто е имало малък екип от специалисти и техника, което не позволява извършването на подобна дейност.