"Демократична България" внася в прокуратурата сигнал за нерегламентирана държавна помощ при отдаването на кейовата стена на пристанището в ТЕЦ "Варна" ЕАД, собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Формацията иска държавното обвинение да провери защо през 2019 г. кейовата стена на пристанище "ТЕЦ Езерово" е отдадена на ТЕЦ Варна без задължителната по закон състезателна процедура.

Наред с това формацията внася и в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) сигнал заради отварянето без екооценка на подводното депо "Налбанка". В него се депонират земните маси (т.нар. дрегажни маси), извадени от Варненското езеро при удълбочаването му.

Все още нямало яснота и за проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция по сигнала на "Демократична България" защо не е направена обществена поръчка за удълбочаването на Варненското езеро, а дейностите за 350 млн. лева са възложени директно.

"Става дума за 350 млн. лева наши пари, които отново виждаме как със съдействието на българските институции отиват на ползу роду не, а на ползу Догану", заяви пред журналисти във Варна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Сега в момента сме в предизборен период, всички са се засилили да махат Бойко Борисов и ГЕРБ и няма никакво съмнение, че Бойко Борисов трябва най-малкото да слезе от политическата сцена и ГЕРБ да мине в опозиция. Но рискуваме Бойко Борисов да си отиде и да остане Доган или Пеевски. Големият въпрос е как този модел, който виждаме тук - как българските държавни институции са превърнати в обслужващ персонал на Сараите, този модел да бъде премахнат. "Демократична България" е единствената сила, която има ясна програма за това как този модел да бъде премахнат", изтъкна още той.