Лидерът на БСП Сергей Станишев изслуша в пленарна зала доклада за харчовете и назначенията на тройната коалиция. Всичките над 100 страници той разгледа от депутатската банка.

В същото това време съпредседателите на Синята Коалиция Иван Костов и Мартин Димитров разговаряха. Изнервен Михаил Миков от БСП направи забележка на Мавродиев, че "съкратеният" вариант също е много дълъг - 32 страници.

Мисля, че г-н Миков е доволен, че не изчетох 125 страници, обърна се към социалистът той, след като прочете доклада.

Мавродиев предложи на НС докладът да бъде изпратен на главния прокурор Борис Велчев. 

125 страници е докладът за разходите и назначенията, направени от тройната коалиция.
Над 35 хиляди страници документи са анализирани от временната парламентарна комисия, обясни председателят й Стоян Мавродиев по време на обсъждането в парламента.

Основните изводи в доклада са, че правителството на тройната коалиция е наливало средства в различни предприятия без икономическа обосновка за това. Стопен е значително и фискалният резерв. Сключени са 150 необезпечени договора за над 2 млрд. лева.

Стоян Мавродиев обясни, че са анализирани 2 групи назначения на кабинета "Станишев" - дипломатическите назначения и раздаването на постове в ключови регулаторни органи в края на мандата. Тройната коалиция е харчила пари за неясно дефинирани политики.

Много разходи са правени на ръба на закона, информира още Мавродиев. Съзнателно е заблуждавано обществото от бившия премиер Сергей Станишев, че България не е засегната от кризата.

МРРБ е сключило договори за над 350 млн. лева, МО за 644 млн. лева, МВР за 64 млн. лева, съобщи Стоян Мавродиев.

Това са само част от примерите за необезпечени договори, допълни депутатът. Той бе категоричен, че всички тези разходи са направени по един непрозрачен начин.

Разглеждането на доклада не мина без разногласия между депутатите. Мая Манолова от БСП поиска целият доклад да бъде изчетен, защото депутатите не получили резюмето на Мавродиев. Тя се усъмни, че Мавродиев може да е променил някои становища в резюмето.

От своя страна депутатът от ГЕРБ посочи, че "няма нито една запетая, променена от основния доклад". Той изрази убедеността, че всички депутати много добре са прочели доклада и особено тези от БСП.

Убеден съм, че г-н Станишев го ползва като нощно четиво, посочи още Мавродиев.

В последните месеци от мандата на предходното правителство с 37 отделни постановления на МС са одобрени и разпределени допълнителни средства за разходи в общ размер на около 1,2 млрд. лева, включително и 400 млн. лева от резрева за непредвидени и неотложни разходи, за който така настоятелно се твърдеше, че осигурява надежден буфер срещу задълбочаващата се икономическа криза, заяви още Стоян Мавродиев.

Допуснати са и пропуски в политиката на пртедходното правителство с подготовката и приемането на Закона за държавния бюджет за 2009.

Съвсем целенасочено в макрорамкта на бюджет 2009 се залага прекалено оптимиситичен сценарий, като се предвижда икономически ръст от 4,3% за 2009, изтъкна депутатът от ГЕРБ.

Неизпълнението на приходите за 2009 спрямо разчетите към Закона за бюджета за 2009 е около 7,5 млрд. лева, каза още той. Това според него означава, че страната е била пред опасността да изпадне в ситуация на свръхдефицит.

Мавродиев е категоричен, че правителството на Сергей Станишев е харчило пари непрозрачни, нецелесъобразно и в противоречие с икономическата логика.

Не е бил ефективен контролът в пъртната агенция и ДФ "Земеделие", се посочва още в доклада "Антистанишев". Също така, посочен е и прокетът "Водно огледало" в Кърджали.

Изводът на Мавродиев е, че този проект е показателен за източване на държавни средства чрез възлагане на обществени поръчки и облагодетелстване на изпълнители, бзлизки до партийни централи.

Отделено е и място на случаят Масларова, обвинена в присвояване на над 11 млн. лева, както и на други клиенти на прокуратурата - Валери Цветанов, Стефан Юруков, Николай Цонев.