Депутатите от ДПС без Пеевски реагираха остро след вчерашното заседание на Временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса и Пепи Еврото.

На брифинг в Партийния дом Тимур Халилов обясни, че в заседанието на временната комисия, по време на което бе изслушан Цветан Василев, са участвали депутати, неупълномощени от ДПС и от страна на Ахмед Доган. Затова, както се изрази Халилов, от ДПС без Пеевски са поискали да изразят позицията си за вчерашното заседание на временната комисия.

"В последните дни обществото е свидетел на вълна от прокурорски акции и разследвания. Вчера пред Народното събрание бяха направени разкрития, свързани с фалита на КТБ и събитията, довели до унищожаването на ключова финансова институция. Показанията на Цветан Василев разкриха сериозни факти, които повдигат въпроси не само за финансовата стабилност, но и за начина, по който функционират държавните органи. Според Василев заеми към КТБ, свързани с Делян Пеевски, възлизат на сума от 500 млн. лв. Тази сума е достатъчна не само да разтърси банката, но и цялата икономическа и политическа система на България. Василев посочва също, че вдъхновител на акцията срещу КТБ е Делян Пеевски, а Петьо Еврото е изпълнител на този план. Ако тези твърдения се потвърдят, се разкрива картина на целенасочени действия за придобиване на икономически активи чрез злоупотреба на власт и влияние", се посочва в тяхната позиция.

Викат Пеевски, Христо Иванов и Лозан Панов в Комисията за Нотариуса

Викат Пеевски, Христо Иванов и Лозан Панов в Комисията за Нотариуса

Комисията Нотариуса ще работи ударно

От ДПС без Пеевски настояват прокуратурата да даде ясен отговор на следните въпроси:

- Допустимо ли е заеми на стойност 500 млн. лв. да не бъдат разследвани, особено за публично значими фигури като Делян Пеевски;

- Какви действия прокуратурата ще предприеме за възстановяване на справедливостта в интерес на гражданите и подвеждане под отговорност на отговорните лица;

- Защо КПК не е реагирала по този случай, когато заемите, свързани с Пеевски са в размер на 500 млн. лв.;

- Ще предприеме ли прокуратурата действия за повдигане на обвинение срещу Делян Пеевски и искане за сваляне на неговия имунитет? Това ключов въпрос за доверието в институциите и показанията на Цветан Василев описват ролята на Пеевски в събитията около КТБ.

Цветан Василев оспорва в кипърски съд експертизата по КТБ

Цветан Василев оспорва в кипърски съд експертизата по КТБ

В Кипър е започнало дело срещу бившия главен прокурор

От ДПС без Пеевски заявиха още, че случаят КТБ е символ на злоупотреба с власт, на безнаказаност и на сливането на политическата и икономическата власт в ръцете на малцина. Това разяжда тъканта на демокрацията и подкопава доверието на гражданите в институциите. ДПС без Пеевски призова главния прокурор за действия, които да гарантират справедливост и възстановяване на финансовите и морални щети, нанесени на обществото.

От ДПС без Пеевски настояват за своевременна реакция на прокуратурата относно сигнали за натиск и репресии върху бизнеси и служители в местната и централната администрация.

Илхан Кючюк се жали в ЕС за натиска върху депутатите от ДПС без Пеевски

Илхан Кючюк се жали в ЕС за натиска върху депутатите от ДПС без Пеевски

Нетърпимо е положението