Аз не съм престъпник, а съм обвинен, а Интерпол не ме издирва. Това заяви Цветан Василев по време на изслушването си в парламентарната комисия за Нотариуса и Пепи Еврото. След многократни предложения, включително и в съдебна зала, Цветан Василев да отговори на въпроси за фалита на КТБ, най-накрая именно в тази комисия за дейността на групите около Мартин Божанов-Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров-Еврото, бе органазирано това изслушване.

Василев посочи, че е обвинен от бившия главен прокурор Иван Гешев, който по негови думи е бил изхвърлен като главен прокурор от прокуратурата поради уронване на престижа ѝ.

Освен това не съм издирван от "Интерпол", изтъкна още той.

Мартин Божанов - Нотариуса не го познавам и никога не съм го виждал, декларира Цветан Василев, но продължи с разказ за познанството си с Пепи Еврото. 

Василев подчерта, че Петьо Петров - Еврото е главният технически организатор и сценарист на подготовката на удара срещу КТБ

"Вдъхновителят на Делян Пеевски, нямам никакво съмнение, а интелектуалният изпълнител Петьо Еврото - той е добавил много стойност в грубо поставените задачи от Пеевски."

Рейдът в банката започва с анонимен сигнал на Светломир Стоянов, а сигналът е писан от съпругата на Пепи Петров по лично нейно признание, посочи още Василев.

С Петров е бил запознат от Делян Пеевски 2005 - 2006 г., а със самия Пеевски се е запознал през далечната 2001 г. Представен му е от клиент на банката, вносител на компютри, като тогава Пеевски е бил директор в Пристанище Варна - Запад. Именно на пристанището е първият депозит на държавна фирма в КТБ, посочи още Цветан Василев. 

Освен това Цветан Василев заяви, че с Пепи Еврото и Делян Пеевски са имали апартаменти в Банско, закупени от един и същи инвеститор в една сграда, макар че това било случайно съвпадение. 

За дейността на Еврото Цветан Василев заяви, че е бил наясно, че той разполага с много компромати и информация, вероятно специално събирана, за да може да държи политици, а и магистрати. Конкретика за това не знае, не е виждал тези и такива компромати, но има информация за оргии, а "всеки човек има своите слабости и има хора, които ги използват". "Организирани са доста оргии - мога да си представя какъв тип са компроматите", заяви Цветан Василев, към когото по признанията му са играли "ва банк", тъй като компромати не са имали.

Не бих го нарекъл кръгът "Осемте джуджета", а "кръгът Пеевски", заяви Василев, който посочи и че след 2014 г. вече ги няма такива посредници като Мондешки и Красьо Черния, което говори за това, че въпросният кръг вече си е назначил лица на много високо, включително съдии в СГС, ВАС и наказателни отделения.

Издават ЕЗА за Цветан Василев след съдебно решение на втора инстанция

Издават ЕЗА за Цветан Василев след съдебно решение на втора инстанция

Определението на Апелативния съд е окончателно

Цветан Василев отговори и на въпроси за фалита на банката, който според него е бил замислен още през лятото - есента на 2103 г., когато адвокат Ангелов му е донесъл списък с искани от Пеевски активи. Сред тях, както изброи Василев - от Петрол 30%, Нурдс - 50%, зала Универсиада - 50%, Дунарит - 30%, Виваком - 10% и др. Обобщено списъкът е за над 1 млдр. лв., а по думите на банкера с фалита на КТБ Делян Пеевски се е домогнал и до повече. До лятото на 2013 г. Делян Пеевски си е изплащал напълно коректно кредитите, след което е престанал, а след това е дошла 2014 г. и атаката по КТБ. Банкерът предложи да изпрати и писмено списъкът на адвокат Ангел Ангелов. 

Реално бившият главен прокурор и бившият прокурар Иван Гешев няма нищо общо с това обвинение по КТБ, смята Цветан Василев, който посочи, че самото то е писано от IP адрес на съдия Евгени Стоянов. Банкерът свидетелства и за среща в Женева, където Любена Павлова е предала информация (флашки) с информация, включително и за фалита на КТБ, на американски конгресмени. Има информация, че Иван Гешев е заплашен от санкции, именно заради ролята си в аферата КТБ.

По повод обвиненията от страна на ДПС, че е руски агент, Василев заяви, че руската банка ВТБ в продължение на пет години официално е била акционер в най-големия телеком в България - "Виваком". По негови думи не било тайна, че до средата на 2013 г. КТБ е кредитирала активно проекти на семейството Пеевски-Кръстева, включително и някои съвместни проекти. Цветан Василев отхвърли всички въпроси от страна на депутати от ДПС основно - Хамид Хамид и Станислав Анастасов, които искаха да знаят за връзките му с руски представители.

Разказа обаче за една интересна среща, единствена по думите му, с Александър Бабаков, когато руснакът му е казал за успешното започване на проекта "Южен поток" след раздадени 100 млн. евро комисионни. Аз тези пари не зная как и на кого са дадени, заяви Цветан Василев и увери, че тези пари не са минавали през КТБ. Препоръча обаче за тях да бъде питан Делян Пеевски, когото през цялото време наричаше "новият бос".

"В хотел "Берлин" многократно да правени срещи с руските представители, начело с лицето Гутонов и там са се разисквали всички детайли."

Цветан Василев отхвърли с усмивка и дори леко подигравка въпрос за връзките и познанството си с Асен Василев, но за Иван Костов призна, че многократно и с удоволствие е разговарял, но не по финансови въпроси, а за геополитика. 

Преди това, като първа, втора и трета точка в дневния ред на комисията беше предвидено изслушването на Лозан Панов, на председателя на ДПС Делян Пеевски и на служебния министър на вътрешните работа Калин Стоянов. Те обаче не се явиха.

"Г-жо Матрьошкин, по кой точно ред от вътрешните правила решихте, че издирвано лице с червена бюлетина от "Интерпол", трябва да бъде изслушано", обърна се Хамид Хамид от ДПС към Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Илия Златанов: Дейността си Петьо Еврото продължава с подизпълнители

Илия Златанов: Дейността си Петьо Еврото продължава с подизпълнители

Адвокат Грега Ганева: Следвайте пътя на парите, поне до 2014 г.

Хамид отбеляза, че ПП-ДБ цял ден провалят заседанието на парламента. Четирима министри стоят от обяд в пленарна зала и чакат да бъдат изслушани, а вие предпочитате да изслушате измамника на века, възмути се той.

Станислав Анастасов от ДПС пък предложи изслушването да не бъде правено в Народното събрание, а в руския културен център.

Георги Георгиев от ГЕРБ също напомни, че четирима министри стоят и чакат, за да говорят за безводието в 240 населени места в страната.

Дневният ред бе приет от членовете на комисията. Тъй като стана ясно, че няма потвърждение от Лозан Панов, Делян Пеевски, а Калин Стоянов не може да участва през тази седмица в изслушването, комисията премина към изслушването на Цветан Василев.