Апелативният съд в София потвърди решението на Софийския градски съд (СГС) да бъде дадено разрешение на прокуратурата за издаване на европейска заповед за арест (ЕЗА) за банкера Цветан Василев. Съобщи БНТ.

Според втората съдебна инстанция това е единствената възможна мярка за осигуряване на нормалното провеждане на процесите срещу Василев.

Освен това Апелативният съд приема, че е налице обоснованото предположение, че банкерът е съпричастен към престъпленията, за които е обвинен. По тези причини и предвид, че Цветан Василев пребивава в Сърбия, съдът стига до извода, че ако не бъде издадена заповед за арест, той може да се укрие.

Определението на Апелативният съд в София е окончателно.

Припомняме, че бившият собственик на КТБ от лятото на 2014-а е в Белград, а сръбските власти отказаха да го предадат на България. Той е разследван по дело за пране на пари. Василев бе привлечен като обвиняем през 2014 г. за фалита на управляваната от него Кооперативна търговска банка (КТБ). На няколко пъти той искаше да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка, защото се чувства застрашен, ако се върне в България, но българската прокуратура отказа. През 2022 г. Интерпол сне Цветан Василев от издирване. През миналата година обаче той отново бе обявен за издирване с червена бюлетина.

Интерпол отново издирва Цветан Василев с Червена бюлетина

Интерпол отново издирва Цветан Василев с Червена бюлетина

Срещу него е образувано ново дело за пране на пари, придобити от фалиралата КТБ