Прокуратурата да издаде европейска заповед за арест (ЕЗА) за банкера Цветан Василев. Това е разрешил Софийският градски съд, съобщи "24 часа".

Припомняме, че бившият собственик на КТБ от лятото на 2014-а е в Белград, а сръбските власти отказаха да го предадат на България. Той е разследван по дело за пране на пари.

От съда смятат, че няма реална опасност Василев да извърши престъпление, но има възможност да се укрие. Освен това той е обвинен в тежко умишлено престъпление - пране на пари, което се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 г.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд - София в 3-дневен срок.

Припомняме, че Цветан Василев бе привлечен в качеството на обвиняем през 2014 г. за фалита на управляваната от него Кооперативна търговска банка (КТБ).

"Корпоративна търговска банка" АД бе създадена през 1994 г., разраснала се бързо в периода 2007 - 2014 и фалирала на 6 ноември 2014 г. Обявена е в несъстоятелност със съдебно решение на 22 април 2015 г. 

Банкерът на няколко пъти искаше да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка, защото се чувства застрашен, ако се върне в България, но българската прокуратура отказа.

През 2022 г. Интерпол сне от издирване Цветан Василев. Към настоящия момент на сайта на Интерпол няма официално потвърждение за издаването на нова червена бюлетина.

Интерпол сне от издирване Цветан Василев

Интерпол сне от издирване Цветан Василев

Банкерът вече може да напуска Сърбия