Групата депутати около Джевдет Чакъров, председател на ДПС, няма да участва в заседанието, свикано на ПГ на ДПС днес от 17 часа. Това заявяват в свое становище депутатите, които се наричат "подкрепящи Почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган".

Те са приели решение да не участват в заседанието днес, тъй като според тях самото то не е легитимно, нито е свикано по легитимен начин, нито има ясен разписан дневен ред. Считат, че настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно Устава на ДПС, заради което няма необходимата легитимност.

Депутатите заявяват, че изчакват произнасянето на Ахмед Доган и припомнят, че не се спазват указанията му ДПС да има ясно изявени съпредседатели - както за партията, така и за парламентарната група. Това са:

  1. Джевдет Чакъров
  2. Делян Пеевски

Становището припомня и че е нужно съпредседателско участие в преговорния процес и всички общи решения се взимат с два подписа. Затова и "евентуално коалиционно правителство се легитимира с подписите на двамата съпредседатели.

"Подчертаваме, че взимането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на Парламентарната група, а на колективните политически органи на партията."

В позицията си депутатите заявяват отново, че е нужно в спешен порядък партията да се върне към нормалното функциониране на колективните органи.

В становището също така се посочва, че на вчерашната среща не са участвали по-голяма част от областните председатели на партията, затова и наричат събирането "импровизирано и нелегитимни".

След писмата, получени в офиса на евродепутата и председател на АЛДЕ, Илхан Кючюк, които заявяват международна подкрепа, становището заявява, че депутатите имат "увереност, че зададената посока "Връщане назад няма" е правилната и тя ще бъде отстоявана до възстановяване на нормалното функциониране на партийните органи".

Илхан Андай: Математиката за отстраняването на Пеевски не излиза

Илхан Андай: Математиката за отстраняването на Пеевски не излиза

В ДПС се използват ченгеджийски номера

Припомняме, че вече пети ден се очаква позицията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган след явното разделение в парламентарната група при гласуването на кабинета на ГЕРБ с премиер Росен Желязков миналата седмица. Тогава Делян Пеевски обяви подкрепа за кабинета, но Рамадан Аталай, вече изключен от ПГ на ДПС, обяви писмо от Ахмед Доган до депутатите с препоръка правителството да не се подкрепя, тъй като няма ясен мандат, не са се провели разговори и няма ясно коалиционно споразумение.

Напрежението в ДПС, макар и омаловажавано от редица анализатори, е явно още от преди гласуването в пленарна зала с актовете на изключване на депутати от ПГ на ДПС и дори с тяхното напускане на парламента.

В събота група депутати, последвали съвета на Ахмед Доган, се срещната в него в Росенец, сред тях бе и другия председател на партията Джевдет Чакъров. В неделя бе проведена и среща с другата група депутати, макар че информация от нея има само косвено от изказвания и коментари. Вчера стана ясно обаче, че среща Ахмед Доган - Делян Пеевски не е проведена. За това призна самият Пеевски в изказването си пред медии след среща с областните ръководители на ДПС.

Припомняме и че в първата си изява пред медиите съпредседателя на ДПС Джевдет Чакъров заяви, че Движението не може да се управлява еднолично. За отбелязване е, че този първи коментар дойде в деня след като 14 депутати не дадоха подкрепата си за правителството с първия мандат и номиниран за премиер Росен Желязков. Това даде знак за разцепление в ПГ на ДПС, която и предварително вече беше изключила двама свои депутати - Айсел Руфад и Рамадан Аталай. След гласуването бе изключен и Джейхан Ибрямов, като към момента ПГ на ДПС официално наброява 44 народни представители.

Общо за 50-то Народно събрание след разпадането и на ПГ на "Величие" независимите депутатите са 17.