ДПС не функционира нормално и трябва да се върне към нормалността, заяви Джевдет Чакъров, един от съпредседателите на партията, след среща с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в имота му в парк "Росенец". На срещата присъстваха депутати и членове на движението, предава БТА.

"Очаквайте в скоро време обръщение на нашия почетен председател. Нашите колективни органи не функционират и това повече не може да продължава," посочи Чакъров. Той подчерта, че трябва да има стабилност в страната и да се положат всички възможни усилия за съставяне на правителство.

"Проведохме задълбочено заседание с нашия почетен председател. Обсъдихме политическата ситуация в страната, както и вътрешната ситуация в нашата политическа сила и парламентарната ни група," каза още Чакъров. Той добави, че е видно, че ситуацията има своите измерения с оглед натрупаното напрежение.

"ДПС не функционира в нормалния си вид и съдържание. Необходимо е да се върне към нормалността по отношение на функционирането. Имаме предвид автентичното ДПС - с функциониране на колективните органи, диалог, визия, обсъждане на решения, които произтичат от колективните органи, съобразно нормите в нашия устав," отбеляза той.

Чакъров заяви, че решението на всички колеги е, че няма връщане назад и трябва да възстановят нормалността. "Нееднократно сме казвали, че колективните органи не функционират, няма обсъждания, няма вземане на решения. Ние вярваме в потенциала на ДПС. Очакваме позитивни стъпки и решения от хората, които са ни подкрепяли в страната, и в Турция, и в Европа," каза още председателят на ДПС.

"Осъзнаваме нашите отговорности, трябва да има стабилност в страната и да се положат всички усилия за съставяне на правителство. Ако не съумеем, естествено ще се отиде на избори, но това не е решение," заключи Чакъров.

Рамадан Аталай, който наскоро беше изключен от парламентарната група на ДПС, нарече "манипулации" въпросите на журналисти в Бургас относно възможни нови срещи между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и председателя на движението Делян Пеевски. Аталай изрази съмнения, че ще има такива срещи, след като вече е решено, че "връщане назад няма". Той отказа да коментира какво има предвид под този израз.

Ахмед Доган откликна на призива на депутатите си

Ахмед Доган откликна на призива на депутатите си

На срещата не са поканени нито Делян Пеевски, нито неговите заместници

Припомняме, че Рамадан Аталай беше един от първите изключени и знаково лице за ДПС. Тези промени предизвикаха недоволство сред структурите на Движението за права и свободи, които се обявиха против последните решения на ръководството, след като последователно бяха изключени Филиз Хюсменова, Айсел Руфад, което последва снемането на доверие от Рамадан Аталай. Те поискаха Ахмед Доган да се намеси лично.

Преди два дни в студиото на БТВ Аталай заяви, че има разрив между председателя на ДПС Делян Пеевски и почетния лидер на партия Ахмед Доган, което повдигна въпроса има ли разцепление в Движението. Причината е едноличното управление на Пеевски и противоречия дали да се подкрепи правителството с премиер Росен Желязков, като Доган препоръчал то да не се подкрепи.

Джевдет Чакъров: ДПС не може да се управлява еднолично
Обновена

Джевдет Чакъров: ДПС не може да се управлява еднолично

Той призна за напрежение в парламентарната група, но всички били евроатлантици