Либералите по света изразяват мощната си подкрепа за лидера на ДПС д-р Ахмед Доган, съобщава евродепутатът на Движението Илхан Кючюк.

В офиса му са получени поредица от писма в подкрепа от дългогодишните партньори на Движението. Те застават зад лидерството на учредителя и почетен председател на ДПС, подчертавайки непоколебимата си подкрепа за Ахмед Доган и призовавайки за справяне със създалата се ситуация в редиците на Движението за права и свободи.

Писма са получени от президентът на Либералния интернационал Хакима ел Хаите, Роман Якич, президент на Либералната мрежа на Югоизточна Европа, (LIBSEEN) и Сър Греъм Уотсън, дългогодишен лидер на европейските либерали.

Те определят ситуацията в Движението като недопустима и са единодушни, че ще продължат да популяризират значението на уникалния етнически модел, основан на толерантност и уважение, и гарантират, че България ще остане трайно утвърдена в евроатлантическото и демократичното семейство на развитите нации.

ДПС в очакване на последната дума на Доган мисли и за втория мандат

ДПС в очакване на последната дума на Доган мисли и за втория мандат

Областните председатели на Движението се събират

В писмото си, президентът на Либералния интернационал, Хакима ел Хаите изразява непоколебима подкрепа и солидарност във важната мисия за осигуряване на единството и бъдещето на ДПС под далновидното и решително ръководство на Ахмед Доган, подчертавайки ангажимента на Либералния интернационал да отстоява и защитава онези, които споделят общите ценности и виждания за бъдещето.

Пеевски: От тук нататък на ход е Доган

Пеевски: От тук нататък на ход е Доган

Структурите на ДПС искат пълно обединение между Делян Пеевски и Ахмед Доган

"През годините ДПС се е доказало като партия на всеобхватността и стабилността. Тя е служила като обединяваща сила и пример в международен план, ръководена от визията на своя Почетен председател, ДПС се движи в истински проевропейски и пронатовски курс.", пише Роман Якич, президент на либералната мрежа за Югоизточна Европа - LIBSEEN.

В писмото се изразява надежда, че ДПС ще успее да се справи с тази проблемна ситуация, с помощта на мъдростта и проевропейската нагласа, както подобава на наследството на нейните основатели, което партията винаги е носела.

Дългогодишният лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън изразява загриженост към случаващото се в партията и в писмото си до Ахмед Доган заявява: "За съжаление, неведнъж съм бил свидетел как индивидуалният егоизъм отдалечаваше ДПС от основополагащите принципи на единство и колективни действия за индивидуални свободи, което Ви караше да се връщате отново и отново, за да се борите за спазването на принципите на партията." Греъм Уотсън е категоричен, че лидерството на Ахмед Доган е безалтернативно.

Илхан Андай: Математиката за отстраняването на Пеевски не излиза

Илхан Андай: Математиката за отстраняването на Пеевски не излиза

В ДПС се използват ченгеджийски номера

Припомняме, че вече пети ден се очаква позицията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган след явното разделение в парламентарната група при гласуването на кабинета на ГЕРБ с премиер Росен Желязков миналата седмица. Тогава Делян Пеевски обяви подкрепа за кабинета, но Рамадан Аталай, вече изключен от ПГ на ДПС, обяви писмо от Ахмед Доган до депутатите с препоръка правителството да не се подкрепя, тъй като няма ясен мандат, не са се провели разговори и няма ясно коалиционно споразумение. 

Напрежението в ДПС, макар и омаловажавано от редица анализатори, е явно още от преди гласуването в пленарна зала с актовете на изключване на депутати от ПГ на ДПС и дори с тяхното напускане на парламента

В събота група депутати, последвали съвета на Ахмед Доган, се срещната в него в Росенец, сред тях бе и другия председател на партията Джевдет Чакъров. В неделя бе проведена и среща с другата група депутати, макар че информация от нея има само косвено от изказвания и коментари. Вчера стана ясно обаче, че среща Ахмед Доган - Делян Пеевски не е проведена. За това призна самият Пеевски в изказването си пред медии след среща с областните ръководители на ДПС. 

Писмо до посланици с обвинения към Доган изпратил Пеевски?

Писмо до посланици с обвинения към Доган изпратил Пеевски?

Фалшификат или истина?

По-късно през деня от пресцентъра на ДПС разпространиха благодарствена позиция за оценката за ролята на партията и нейния почетен председател д-р Ахмед Доган и подкрепата и в политическия процес в България.

"Движението за права и свободи повече от 20 години неотклонно следва пътя на Евроатлантическите и Европейски ценности. За нас върховенството на закона, правата и свободите на европейските граждани, защитата на идентичността и заедността винаги са били в основата на политиката. ДПС е проявявало и проявява нетърпимост към опитите общата кауза и ценностите на общността да бъдат принасяни в жертва на лични интереси."

В позицията се заявява, че ДПС е единно и подкрепя както почетния председател Доган, така и председателите Пеевски и Чакъров в усилията им да развият ДПС като втора политическа сила и първа либерална такава в България.