Проблемът в ДПС се надценява, а не трябва. Това е общото мнение на социолога Първан Симеон и политолога Стойчо Стойчев, които коментираха сюжета с центровете на власт в ДПС от последната седмица.

Според Първан Симеон Ахмед Доган е избрал Делян Пеевски за свой наследник с голямо убеждение. Въпреки това социологът не изключи Пеевски да е прекалил и някои хора да са се оплакали на Доган. Но господин Доган не е вечен и ще дойде време, в което последната дума няма да е на почетния председател. Това време все още не е дошло и Доган държи последната дума. Все още е по-силен човекът с идеите, което се вижда от това, че Пеевски се опитва да деескалира.

И Стойчо Стойчев не вижда нищо ново в ДПС, като припомни скандала с Лютви Местан. Може би се повтаря същото нещо, но с други участници, заподозря той. Няма два центъра на власт в ДПС, смята Стойчев, тъ йкато центърът на власт в ДПС се казва Ахмед Доган. Доган има трагизма с наследниците в партията, а Пеевски има трагизма на наследника, по думите на Стойчев, като каза, че Пеевски е трябвало да бъде наследник на Цветан Василев.

Според Стойчев не е ясно защо почетният председател е препоръчал да не се подкрепя кабинета Желязков. Изборите изглеждат все по-алтернативни, а по мнението на Стойчев можем да си позволим да ходим от избори на избори.

Според Първан Симеонов самият Бойко Борисов не е искал кабинетът на ГЕРБ да мине, затова е предложил партиен кабинет. Ако всички са срещу Пеевски, това може да е шанс за технически кабинет с третия мандат, по мнението му. Президентът е последният, който ще пощади Пеевски, категоричен е Първан Симеонов.

Вторият мандат става по-интересен, коментира още той, но не изключи да отидем на избори на есен. Нови избори не са предрешени, заяви Симеонов като изрази притеснение за изборната активност.