Искра Михайлова-Копарова, в момента депутат от ДПС, а преди евродепутат, е номинирана от ДПС за еврокомисар.

С прессъобщение от ДПС съобщават, че това е направено от Делян Пеевски, председател на ДПС и на ПГ на ДПС, и е в отговор на призива на служебния премиер Димитър Главчев.

В мотивите на предложението се посочва, че г-жа Михайлова е авторитет с доказан евроатлантически профил, с дългогодишен опит както в Европейския парламент, така и в изпълнителната и законодателната власт в България.

"Във времена на настъпващ популизъм, тревожност и политическа нестабилност в Европа и света е необходимо България да бъде представлявана от политици с категоричната и ясна позиция на евроатлантици с категорични и евроатлантически ценности, каквито качества Искра Михайлова има и ще защитава в Европейската комисия", пише в прессъобщението.

Димитър Главчев събира до два дни номинации за еврокомисар

Димитър Главчев събира до два дни номинации за еврокомисар

От парламентарните групи в 50-ото Народно събрание

Днес след клетвата на втория кабинет на Димитър Главчев заваляха предложения от страна на политическите партии. От ГЕРБ ще номинират Екатерина Захариева, а от ИТН - Велислава Петрова. От БСП също дадоха заявка, че ще направят това, но не обявиха име като номинация. Това ще стане след решение на Изпълнителното бюро на партията, но неофициално се говори, че това би бил Сергей Станишев. От ПП-ДБ също заявиха, че имат име, което да номинират, но на този етап ще изчакат в наблюдаване на процедурата.

До крайния срок за изпращане на номинации - 30 август, остават само няколко дни. През юли месец премиерът Димитър Главчев заяви, че предпочита редовен кабинет да предложи новият ни комисар в новата ЕК, но ако не се състави правителство (тогава - преди третия мандат) има намерение да съгласува кандидатурата ни с Народното събрание. В момента то се намира в лятна ваканция и ще се събере само за кратко през септември месец преди да излезе в предизборна ваканция за предсрочните избори на 27 октомври 2024 г.

Еврокомисариада със закъснение

Еврокомисариада със закъснение

Правителството да се взема в ръце и да обявява кандидат