Служебният премиер Димитър Главчев не е мислил за номинацията ни за комисар в новата Европейска комисия. Това стана ясно от позицията на Главчев, който отговаря на въпроси в качеството си и на външен министър в комисията по европейските въпроси.

Получено е информативно писмо от Урсула фон дер Лайен за започване на процеса по формиране на новата Европейска комисия. В писмото е изказана молба да бъдат номинирани двама еврокомисари от различен пол или има и опцията, ако се номинира настоящият ни еврокомисар, само тя да остане като новата българска номинация.

Какво да очакваме от втория мандат на Урсула фон дер Лайен

Какво да очакваме от втория мандат на Урсула фон дер Лайен

Засилване на отбранителните амбиции на ЕС, защита на европейската демокрация, отстояване на глобалните и геополитически интереси на Европа.

Срокът за номинациите е 30 август, обясни Димитър Главчев и прочете останалата част от процедурата по избор на нова комисия. Изслушването предстои през септември - октомври месец ще е окончателното гласуване. На 1 ноември 2024 г. новата комисия би следвало да встъпи в длъжност.

На този правителство му остава съвсем малко живот, поне в този си състав, и дай боже да има редовно правителство, каза Димитър Главчев затова и намерението е да не се предприемат други действия, т.е. да не се номинира от настоящото правителство човек за еврокомисар. Той обясни, че ще остави тази работа на следващото правителство.

Не са водени никакви предварителни разговори и това няма да се случи преди септември месец.

Радев и еврокомисарят ни умуват как да се привлекат младите към спорта с програми на ЕС

Радев и еврокомисарят ни умуват как да се привлекат младите към спорта с програми на ЕС

Президентът обсъди с Илиана Иванова и инвестициите на европейски средства в иновации

Димитър Главчев даде заявка, че ако се стигне все пак до номинации от страна на служебното правителство за нов еврокомисар, той ще се допита до депутатите върху кого да падне избори, тъй като това би било правилен подход в една парламентарна република.

ИТН и БСП плуват на гребена на една вълна

ИТН и БСП плуват на гребена на една вълна

Психологически спокойна среща за ИТН и БСП, коментира Йорданов