В четвъртък Европейският парламент гласува със значителна преднина за утвърждаване на Урсула фон дер Лайен за нов петгодишен мандат като президент на Европейската комисия. Нейното потвърждение е добра новина за Европа и трансатлантическите отношения. Този път обаче тя ще трябва да се изправи пред различен набор от предизвикателства в своя дневен ред в сравнение с първия си мандат и те ще дойдат както в рамките на Европейския съюз (ЕС), така и извън него, пише Atlantic Council.

Какво може да се очаква? Преди потвърждението тя изложи набор от предложения в своите политически насоки за следващия мандат на Комисията - комбинирани усилия да очертае своята визия и да спечели гласове. Насоките дават приоритет на:

  1. Изграждане на по-конкурентоспособна Европа, която балансира регулирането и иновациите, което улеснява зеления преход на Европа,
  2. Засилване на отбранителните амбиции на ЕС,
  3. Натиск за социални и икономически политики като достъпни жилища,
  4. Поддържане на селското стопанство и политиките за околната среда,
  5. Защита на европейската демокрация и
  6. Отстояване на глобалните и геополитически интереси на Европа.

На практика това означава, че следващият й мандат ще означава повече централна и активна роля за Комисията - и за фон дер Лайен. Но също така вероятно ще има още пречки от страна на Европейския съвет и парламента.

Да започнем с нейния лидерски стил. През първия си мандат фон дер Лайен превърна Комисията в най-важното звено в ЕС във време, когато се появяваха нови и чести кризи. Тя служи като главен отговорник на ЕС за вземане на решения и преговарящ по време на кризата с COVID-19, помогна за координирането на отговора на Европа на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и оформи стратегията на ЕС за икономическо намаляване на риска и общото ястребово отношение към Китай, служейки като "лошото ченге на Европа", противопоставяйки се на принудителните и нечестни търговски практики на Пекин. 

Ролята на Комисията беше подсилена и от нейните политически успехи. Първият й мандат ръководи приемането на основни правила за цифровия и екологичния преход. ЕС прокара водещи в света дигитални регулации за изкуствен интелект, модериране на онлайн съдържание и конкуренция на платформи и стимулира производството на полупроводници. Тя също така приоритизира зелените политики за намаляване на емисиите, включително механизма за коригиране на въглеродните граници и определянето на нови цели за намаляване на емисиите за автомобили, корабоплаване и фабрики.

За втория си мандат фон дер Лайен ще се стреми да продължи оттам, откъдето е спряла. Комисията също така ще се стреми да изгради по-силна роля в традиционната програма за отбрана и икономическа сигурност, с оглед на повишаване на отбранителните способности на Европа срещу Русия и намаляване на риска от Китай. Фокусът на Фон дер Лайен върху програмата за конкурентоспособност ще настоява за по-голяма иновация и промишлена подкрепа, като същевременно насърчава зеления преход. В четвъртък фон дер Лайен обеща "Европейски фонд за конкурентоспособност" и "чиста индустриална сделка" в рамките на първите сто дни от следващия мандат на Комисията, заедно с по-големи инвестиции в енергийна инфраструктура и технологии. Всичко това ще дойде с цена и повече отговорност за Комисията.

Вследствие на натоварения законодателен цикъл 2019-2024 г. фон дер Лайен и нейната Комисия сега трябва да разгледат набор от нови правила. Само по отношение на цифровата политика списъкът със задачи е труден. ЕС създава нови офиси и наема нова армия от адвокати по конкуренция, увеличавайки вече огромния размер и обхват на Комисията.

Но ще има ограничения за амбицията на фон дер Лайен, тъй като държавите-членки и парламентът ще се стремят да упражняват собствената си власт.

Политическият център на Европа не е това, което беше през 2019 г. и членовете на ЕС ще искат тяхното влияние да се усети. Фон дер Лайен ще трябва да се бори с нарастващ брой популистки лидери около масата на заседанията на Съвета. Още крайнодесни правителства може да се появят през следващите пет години, включително в големи страни като Франция, тъй като Националното рали на Марин Льо Пен се доближава все повече до властта. И тъй като Комисията се опитва да поеме по-голяма роля в традиционните политики, управлявани от държавите-членки, като например сигурност и отбрана, фон дер Лайен ще трябва да се справи с по-ангажираните държави-членки, които искат да изискват отстъпки или освобождавания или да упражняват собственото си влияние на ниво ЕС.

Крайнодесните групи в Европейския парламент също се увеличават и се стремят да оставят отпечатък. В замяна на нейния първи мандат, смело настроените крайнодесни политици са по-нетърпеливи да влияят на политиката на ЕС, вместо просто да я развалят. Нарастващият брой и влияние на крайнодесни вероятно ще добави допълнителна сложност към законодателния процес и може да се наложи законодателството да бъде прието с ad hoc коалиции, а не с традицията на големите коалиции от минали парламенти.

По-голямото влияние върху дясното може да попречи на регулаторната амбиция на Комисията. Фон дер Лайен обеща, че ще продължи зеления преход, но зелените правила на ЕС вече са се превърнали в политическа цел. Платформите на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), собствената група на фон дер Лайен и по-десните Европейски консерватори и реформисти и двете изразиха възражения срещу тежките нови разпоредби, особено тези, свързани със зеления преход. И дебатът за конкурентоспособността до голяма степен е подтикнат от тази обратна реакция към регулаторния апетит на Комисията. Това може да е трудно за Комисията. Институционално Комисията е предназначена да представя нови регламенти и предложения. Това е единствената ръка в ЕС, която може. Но това желание ще бъде точка на търкане с отвращението сред държавите-членки и парламента към нови, привидно тежки правила.

Фон дер Лайен ще се изправи и пред предизвикателства отвъд Европа. "Навлязохме в ерата на геостратегически съперничества", се отбелязва в политическите насоки. На изток Пекин ще продължи да се опитва да раздели Европа и да отрови дневния ред на ЕС за намаляване на рисковете точно когато започва да се развива. А подкрепата на Украйна срещу пълномащабното нахлуване на Русия ще изисква постоянно внимание и средства.

На запад фон дер Лайен не може да пренебрегне предстоящите избори в САЩ. Трансатлантик по душа, тя сближи ЕС със Съединените щати през първия си мандат - до голяма степен облагодетелствайки се от новата приятелска към ЕС администрация на САЩ. Тя вероятно ще се изправи пред трудна битка за укрепване на трансатлантическите връзки в случай на второ управление на Тръмп. "Те се отнасят с нас много лошо", каза бившият президент Доналд Тръмп пред Bloomberg News, когато го попитаха за Европейския съюз на 25 юни.

Потвърждението на Фон дер Лайен тази седмица вече има дълъг път към създаването на ЕС за успех и избягва автогол за отбора на Европа. Отхвърлянето й би принудило Европейския съвет да се върне към чертожната дъска, за да избере нов — и вероятно по-слаб, губейки повече време във вътрешни спорове и политиканстване, когато предсказуемостта, а не хаосът е от решаващо значение. Не е трудно да си представим юбилея от Пекин, подигравките от Москва и дори подигравателните коментари от Вашингтон относно нефункционирането на ЕС в лицето на гласуването против. По думите на гръцкия комисар Маргаритис Схинас (и съюзник на фон дер Лайен) при назначаването й, "Няма план Б". Добре е, че план А проработи.